Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Αποκλεισμός του δήμου Μαρκοπούλου από το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου.


Επιστολή διαμαρτυρίας δημάρχου Μαρκοπούλου για τον αποκλεισμό του δήμου Μαρκοπούλου από το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς , 

Προς:
κο Λ. Ντουλμπέρη, Περιφέρεια Αττικής, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, 17ο χιλ. Λ. Μαραθώνος, Τ.Κ. 15351, Παλλήνη.

Κοιν.: Γραφείο Περιφερειάρχη Αττικής κου Γιάννη Σγουρού, Λ. Συγγρού 15-17, Τ.Κ. 11743, Αθήνα. Κοιν.: Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,
Γενική Διεύθυνση Φυτικής Παραγωγής, Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, Τμήμα Γεωργικών Φαρμάκων, Λ. Συγγρού 150, Τ.Κ. 17671, Αθήνα.
Με ιδιαίτερη έκπληξη και αγανάκτηση και χωρίς τη σχετική και έγκαιρη έγγραφη ειδοποίηση από την υπηρεσία σας, κάτι που αποτελεί παράβαση των κείμενων διατάξεων, ενημερωθήκαμε τηλεφωνικώς, κατόπιν δική μας επικοινωνίας, ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, για πρώτη φορά, εξαιρέθηκε από τη συλλογική καταπολέμηση του Δάκου της Ελιάς, με τη μέθοδο των δολωματικών ψεκασμών, σε αντίθεση με τους γειτονικούς Δήμους Κορωπίου και Σαρωνικού.
 Με βάση τα όσα μας μεταφέρατε προφορικά, η υπηρεσία σας διαπίστωσε, ότι δεν συντρέχουν λόγοι ένταξης του Δήμου Μαρκοπούλου στο πρόγραμμα καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς, καθώς η καρποφορία των ελαιοδένδρων είναι κάτω του 25%.
Σύμφωνα με ενημέρωση που λάβαμε από τους τοπικούς παραγωγούς και γεωπόνους, η καρποφορία των ελαιοδένδρων στον Δήμο μας είναι άνω του 60%. Επομένως, οι ελαιώνες εντός του Δήμου Μαρκοπούλου, χρήζουν άμεσης ένταξης στο πρόγραμμα δακοκτονίας της Περιφέρειας Αττικής.
Ούτως ή άλλως, δεν είναι λογικό, να υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση στην καρποφορία των ελαιοδένδρων, μεταξύ γειτονικών δήμων με απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων.
Επίσης, είναι πέραν κάθε λογικής, οι τοπικοί παραγωγοί στον Δήμο Μαρκοπούλου, να επωμίζονται το κόστος της δακοκτονίας, μέσω της Δήλωσης Απόδοσης Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς Δακοκτονίας και τελικά να μην επωφελούνται του εν λόγω προγράμματος.
Επαναλαμβάνουμε, ότι μέχρι και σήμερα, δεν είχαμε καμία έγγραφη ενημέρωση (για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα), σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων της υπηρεσίας σας στον Δήμο Μαρκοπούλου.
Σας ενημερώνουμε, ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, επιφυλάσσεται να προβεί σε όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα για την προστασία της τοπικής ελαιοπαραγωγής, σε περίπτωση καταστροφής της σοδειάς από το έντομο του Δάκου.
Με εκτίμηση,
ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας,
Σωτήρης Ι. Μεθενίτης