Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Αιγιαλός: κάτι «σάπιο» αρχίζει να μυρίζει στο Πόρτο Ράφτη!

ανησυχήσαμε πολύ μόλις μάθαμε την είδηση και δημοσιεύσαμε πρώτοι το άρθρο με τίτλο «”Πάρτι Νομιμοποιήσεων” στον Αιγιαλό του Πόρτο Ράφτη ετοιμάζει ο Δήμος Μαρκόπουλου;» πριν μία βδομάδα περίπου, την 1η του Αυγούστου.

Κάτι «σάπιο» άρχισε να μας μυρίζει από την πρώτη στιγμή.

Πολύ περισσότερο όταν ζούμε χρόνια σε αυτόν το τόπο και γνωρίζουμε καλά τις συνήθειες των περισσοτέρων προσώπων που ασχολούνται με τα τοπικά κοινά, που παραλαμβάνουν έναν πανέμορφο τόπο και τον παραδίδουν «ακρωτηριασμένο», βορά στα οικονομικά συμφέροντα που έχουν στήσει ένα ατέλειωτο φαγοπότι στην περιοχή μας.

Μέχρι σήμερα, όλοι αυτοί πάντα βγαίνουν πολύ πιο πλούσιοι και ατιμώρητοι!

Από την άλλοι θυσιάζουν τις πολλές δυνατότητες του τόπου, την μελλοντική προοπτική του, το δικαίωμα στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του …

Και μάλλον η ιστορία επαναλαμβάνεται για μία ακόμα φορά!



Λίγες μέρες μετά το δημοσίευμά μας, χτες - 8 Αυγούστου, μας έρχεται και η σχετική ανακοίνωση των «Ενεργών Δημοτών», μίας συλλογικότητας που δραστηριοποιείται στην περιοχή και έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια τις ευαισθησίες της σχετικά με τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Στην ανακοίνωση αυτή, οι συμπολίτες μας ρωτάνε την αρμόδια και υπεύθυνη δημοτική αρχή –πολύ λογικά νομίζουμε και εμείς- τα παρακάτω:

«Ηθικά, πόσο επιτρεπτή είναι η πρόσκληση ενδιαφέροντος για μελέτες εντός χερσαίας ζώνης λιμένα, μέσα στο Δεκαπενταύγουστο; Τίποτα δεν διδαχτήκαμε απ’ αυτά που βιώνουμε;

Με εξαίρεση την παρ. 6 της πρόσκλησης, πόσο ανταποκρίνεται ο τίτλος “Νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών, που έχουν κατασκευασθεί στον Αιγιαλό, στην παραλία και στην θάλασσα, εντός χερσαίας ζώνης λιμένα”, με την ανάλυση που ακολουθεί και με το άρθρο 226 του Ν.4072/12; Τα έργα που αναφέρονται, βρίσκονται όλα εντός “χερσαίας ζώνης λιμένα Πόρτο Ράφτη”;

Είναι σωστό να γίνονται μεμονωμένες παρεμβάσεις σε παραλιακό μέτωπο 6-7 χλμ χωρίς προηγούμενη μελέτη συνολικής αντιμετώπισης, ώστε η περιοχή να προβάλει προς τα έξω έναν αισθητικό και λειτουργικό χαρακτήρα με διεθνείς αξιώσεις;

Αληθεύει ότι σύντομα θα δούμε ακόμα και μεμονωμένες εγκρίσεις, γιαεπεκτάσεις επιχειρήσεων στα βράχια ή τη θάλασσα;

Το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει αυτές τις “πρακτικές” του Λιμενικού Ταμείου του Δήμου;

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) [ειδικά το τμήμα Αττικής] και ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), τι γνώμη έχουν;

Η ΠΕΧΩ της αποκεντρωμένης Διοίκησης και η αιρετή “Περιφέρεια” συμφωνούν με αυτές τις επιλογές “αναπτυξιακών” δράσεων;»



Και πριν προλάβει να τελειώσει η μέρα, να ΄σου και η θέση ενός από τα αρμόδια επιστημονικά όργανα για την περίπτωση αυτή, του ΣΑΔΑΣ, του Αρχιτεκτόνων δηλαδή, που απαντάνε άμεσα στην προτελευταία ερώτηση των «Ενεργών Δημοτών».

Την κάνουν γνωστή στο Δήμο Μαρκόπουλου και στο Λιμενικό Ταμείο με ειδική επιστολή, με ημερομηνία 8 Αυγούστου 2012, την οποία και κοινοποιούν στο ΥΠΕΚΑ, την Περιφέρεια, τη Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το ΤΕΕ και το Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών.

Στην επιστολή αυτή διαβάζουμε:

«Το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην διαδικασία που επιλέξατε και την θεωρεί παράνομη και παράτυπη, επειδή όλα τα παραπάνω έργα, αφορούν κυρίως μελέτες αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού χαρακτήρα σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, σαφώς δεν εντάσσονται στις αναφερόμενες διατάξεις και παρακάμπτεται η ισχύουσα νομοθεσία περί μελετών δημοσίων έργων και αρχιτεκτονικών διαγωνισμών (Α. 26804 ΦΕΚ 1427/Β/16-16-06-
11 κλπ).
Επί πλέον, η ανακοίνωση του συγκεκριμένου θέματος εντός της περιόδου των διακοπών (15Αύγουστος) δεν επιτρέπει την γνωστοποίηση του θέματος σε όλους τους συναδέλφους και δημιουργεί υποψίες στην αντικειμενικότητα των επιλογών.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, τυπικούς και ουσιαστικούς, Το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ, σας καλεί να ακυρώσετε την παρούσα προκήρυξη και να την αναθεωρήσετε σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.»



Είναι λοιπόν ξεκάθαρο, σύμφωνα με τον υπεύθυνο επιστημονικό φορέα, ως προς τη διαδικασία που επιλέχτηκε::

1. Είναι «παράνομη και παράτυπη»

2. Δημιουργεί υποψίες στην αντικειμενικότητα των επιλογών

3. Πρέπει άμεσα να ακυρωθεί



Σε ένα πολιτικό σύστημα, ο πολίτης έχει ένα πολύ σημαντικό και πολύ συγκεκριμένο δικαίωμα και μία δεδομένη ευθύνη: του «κοινωνικού ελέγχου» πάνω στις αποφάσεις και τις επιλογές της εξουσίας.

Στην περίπτωση που αυτές ξεπερνούν τα δικαιώματα, τη δικαιοδοσία της και τη νομιμότητα, οφείλει άμεσα να ενεργεί και να τις ακυρώνει!

Πρέπει ο ενεργός πολίτης άμεσα να ασκήσει το ρόλο του ως φορέα του «κοινωνικού ελέγχου»! Ας το κάνει, ξεκινώντας από το τοπικό επίπεδο, αυτό που άλλωστε τον επηρεάζει αμεσότερα, αυτό που άλλωστε μπορεί να το επηρεάσει αμεσότατα!