Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Αυξημένο κατά 47% το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ με αναδρομικότητα από 1η Αυγούστου!

Δύσκολο το φθινόπωρο και δυσκολότερος ο χειμώνας... Ζητούμενο προς απάντηση αν θα διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή ή επι το απλούστερο, αν θα υπάρχουν αντοχές απέναντι στο κύμα της ακρίβειας, των αλλεπάλληλων αυξήσεων και σειράς άλλων επώδυνων υποχρεώσεων, ο όγκος των οποίων -σύμφωνα με τις ενδείξεις- θα είναι πολλαπλάσιος του περυσινού.

Αφορμή της δυσοίωνης αυτής εκτίμησης, η είδηση για αναδρομική αύξηση από 1 Αυγούστου του Ειδικού Τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Το τέλος αυτό θα το βρείτε στον εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ στα δεξιά της σελίδας και υπό τον τίτλο "2. Χρεώσεις Εθνικού Ηλεκτρικού Συστήματος" (είναι ο τελευταίος αστερίσκος)

Σύμφωνα λοιπόν με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το Ειδικό Τέλος αυξάνεται από τα 5,5 ευρώ στα 8 ευρώ/kwh και ως αιτιολογία προβάλεται, "η ανάγκη να καλυφθεί το έλλειμμα του λειτουργού της αγοράς που ξεπερνά τα 400 εκατ.ευρώ και το οποίο διογκώνεται συνεχώς λόγω της αύξησης των πληρωμών προς τα φωτοβολταϊκά συστήματα..."

Έτσι, οι λογαριασμοί που θα φτάσουν αυτό το μήνα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εκτός από την πρώτη δόση του τέλους ακινήτων, θα είναι επιβαρυμένοι και με την αύξηση του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ κατά 47%.