Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΗΡΩΑ: Ομιλία Μανώλη Γλέζου και Ανακήρυξη του σε Επίτιμο Δημότη Μαρκοπούλου



Η ελληνική ιστορία αποτελεί ένα διαρκή αγώνα για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, εθνική και κοινωνική. Αν και οι περισσότεροι είμαστε εξοικειωμένοι με τα ιστορικά γεγονότα, λίγοι έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά, ένα ζωντανό Ήρωα.





Η μοναδική αυτή ευκαιρία δόθηκε αμέσως μετά τις εκδηλώσεις εορτασμού για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, που οργάνωσε ο Δήμος Μαρκοπούλου και τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου.

«Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» είχε δηλώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ, για την Αντίσταση των Ελλήνων κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Οι ήρωες παραμένουν όρθιοι, ζωντανοί και μαχητικοί, για να διατηρούν ζωντανή τη μνήμη των συναγωνιστών τους που έφυγαν και να μεταλαμπαδεύσουν τη φλόγα, σε εμάς που δεν είχαμε την τύχη να αγωνιστούμε ακόμα», θα έλεγαν όσοι παρακολούθησαν την ομιλία του κ. Μανώλη Γλέζου, την Κυριακή 25 Μαρτίου 2012, στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρκοπούλου.

Τον κ. Γλέζο, υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Ι. Μεθενίτης, μοιραζόμενος την προσωπική του εμπειρία της πρώτης τους συνάντησης, το 1983 στη Θεσσαλονίκη, όπου ως φοιτητής, παρακολούθησε ομιλία του στη Νομική Σχολή. Στη συνέχεια παρέδωσε την τιμητική διάκριση του Επίτιμου Δημότη, όπως και το ιστορικό βιβλίο «Το Μαρκόπουλο των Μεσογείων-Οδοιπορικό στους αιώνες» του συμπολίτη μας συγγραφέα Σταμάτη Μεθενίτη, στον επί 70 χρόνια αγωνιστή και πνευματικό άνθρωπο!

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο ενενηντάχρονος κ. Γλέζος απεύθυνε όρθιος επί μία ώρα, ένα συγκλονιστικά μεστό, διεισδυτικό λόγο, πλήρους διαύγειας και σιδηράς μνήμης, βασισμένο σε ιστορικά στοιχεία και διανθισμένο από προσωπικά βιώματα, δίχως ποτέ να «υποταχθεί» στην ευκολία του κηρύγματος ή ακόμα και της καρέκλας που του είχε προσφερθεί. Ακριβής, όχι μόνο στη συνοχή των – δίχως κείμενο ή σημειώσεων – σκέψεων, αλλά και στο χρονικό προγραμματισμό της εκδήλωσης.

Διατρέχοντας τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων, από την αρχαιότητα έως και σήμερα, διαπίστωσε ότι «το 1821 και το 1944 κερδίσαμε την ελευθερία μας, αλλά όχι και την εθνική μας ανεξαρτησία». Μέσα σε μια τριετία, το 1824, οι Μεγάλες Δυνάμεις μας επέβαλαν τη λήψη δανείου, το οποίο αποπληρώσαμε… μόλις πριν από δώδεκα (12) χρόνια!

Στο δε Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ήμασταν το πρώτο έθνος που αντιστάθηκε στις δυνάμεις του Άξονα, μετρώντας τεράστιες ανθρώπινες και υλικές απώλειες, παραμένουμε οι μόνοι που δεν έχουμε λάβει πολεμικές αποζημιώσεις. Όχι μόνο αυτές που αξιώνουμε εμείς, αλλά ούτε καν αυτές που βεβαιώνει η ίδια η Γερμανία!

Αξίζει να σημειωθεί το περιστατικό, με το οποίο διάλεξε να χαιρετίσει την εκδήλωση ο κ. Γλέζος: αναφέρθηκε στους 30 και πλέον συγκρατούμενούς του Μαρκοπουλιώτες το 1943, στις Φυλακές Καλλιθέας, που μάλιστα, αν και ο μικρότερος σε ηλικία κρατούμενος, τον εξέλεξαν θαλαμάρχη. Για να συμπληρώσει χαριτολογώντας: «Αυτή ήταν η πρώτη φορά που με τίμησαν οι Μαρκοπουλιώτες».

Η φυλάκιση τους οφειλόταν στην αντιστασιακή τους δράση και συγκεκριμένα, στη συμμετοχή τους σε δίκτυο φυγάδευσης Ελλήνων Αξιωματικών, Εβραίων, Άγγλων και μελών της Εθνικής Αντίστασης, μέσω του λιμανιού του Πόρτο Ράφτη, προς το συμμαχικό Μέτωπο της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, κάλεσε τον Δήμο Μαρκοπούλου και την εκπαιδευτική κοινότητα, να συνδράμουν στην ιστορική έρευνα και πλήρη καταγραφή των γεγονότων, που οδήγησαν στη σύλληψη της ομάδας των Μαρκοπουλιωτών. Ζήτησε επίσης, τη συμπαράσταση στον αγώνα για τις Επανορθώσεις. Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Ι. Μεθενίτης, δεσμεύτηκε και για τα δύο, δηλώνοντας πως είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε για αυτούς που μας τίμησαν!



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ