Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗΣ ΝΕΚΡΩΝ (Κ.Α.Ν.) ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ «ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ»



Στο πλαίσιο της συζήτησης στο Δημοτικού Συμβουλίου για το επίμαχο θέμα του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ» ανέλυσαν με τεκμηριωμένο τρόπο τα σχετικά με το θέμα επιστημονικά στοιχεία που υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία. Παρουσίασαν και ανέδειξαν τα ευαίσθητα σημεία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α), που καθορίζει τις προδιαγραφές λειτουργίας των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (Κ.Α.Ν.),
καθώς και τελευταίες έρευνες και μετρήσεις που έγιναν σε αντίστοιχα κέντρα σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Ουσιαστικά η παρουσίαση επικεντρώθηκε σε τέσσερα βασικά σημεία, δεδομένου ότι πολλά από τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονταν στην εισήγησή μας αναφέρθηκαν από προηγούμενους ομιλητές και παραλείφθηκαν για οικονομία χρόνου, αυτά είναι:
1.      Η λειτουργία ενός Κ.Α.Ν αποτελεί μια από τις πλέον ενεργοβόρες εγκαταστάσεις και με δεδομένη την εξάντληση των ενεργειακών πόρων σε παγκόσμιο επίπεδο, κρίνεται ως μη επιλέξιμο. Οι ποσότητες δε θερμότητας που εκλύονται, προκαλούν σοβαρή θερμοκρασιακή μεταβολή του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή εγκατάστασής του.
2.      Σύμφωνα με μελέτη του GOLDEN GATE UNIVERCITY, η οποία επιβεβαιώνεται και από άλλες πηγές, με κάθε αποτέφρωση εκλύονται στην ατμόσφαιρα κατά μέσο όρο 2 – 4 γραμμάρια ατμώνμεταλλικού υδραργύρου. Η προέλευσή του οφείλεται στα αμαλγάματα από τα σφραγίσματα παλαιού τύπου, καθώς ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούνται στη παγκόσμια βιομηχανία δοντιών περίπου (34) τόνοι υδραργύρου το χρόνο. Ο υδράργυρος είναι το δεύτερο πιο δηλητηριώδες φυσικό στοιχείο στη γη, με τη συνολική ετήσια παραγωγή του να ανέρχεται σε (3.400) τόνους το χρόνο. Λόγω ακριβώς της αδιαμφισβήτητης επικινδυνότητάς του, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν συμφωνήσει για τη σταδιακή κατάργηση της παγκόσμιας παραγωγής και τη λήψη μέτρων για την εξάλειψη των παγκόσμιων αποθεμάτων.
3.      Η Κ.Υ.Α, ορίζει το 0,1ng I-TEQ/m3 ως ανώτατη τιμή εκπομπής διοξινών και φουρανίων (ανήκει στις αρωματικές ενώσεις, είναι τοξικό και πιθανόν καρκινογόνο). Μετρήσεις που έγιναν σε ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΙΑΠΩΝΙΑ και ΗΠΑ, καταδεικνύουν τιμές έως και χίλιες (1000) φορές μεγαλύτερες.
4.      Η διαφαινόμενη - κατά τα λεχθέντα του κ. Μεθενίτη - οικονομική ωφέλεια του Δήμου μας από τη λειτουργία του Κ.Α.Ν, τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση ελλείψει ουσιαστικών στοιχείων, τα οποία θα πρέπει να βασίζονται σε εμπεριστατωμένη οικονομική μελέτη.
Δυστυχώς, ενώ ο κ. Μεθενίτης είχε προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της συνεδρίασης (κακώς κατά τη γνώμη μας) και έτσι η συνεδρίαση θα είχε κατεξοχήν επιστημονικό -ενημερωτικό χαρακτήρα για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο δεν κάλεσε ειδικούς επιστήμονες να υπερασπίσουν τη δική του θέση. Επίσης, έλαμψαν δια της απουσίας τους και όλοι εκείνοι που εκθείαζαν τα πλεονεκτήματα του έργου στο δημοτικό συμβούλιο της 28ης Νοεμβρίου 2011.
Το μόνο επιχείρημα υπεράσπισης που ακούστηκε ήταν «μα σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη το εφαρμόζουν, αυτοί δεν ξέρουν;». Δεν έγινε καμία αναφορά στις νέες ανακαλύψεις των επιστημόνων, καμία αναφορά στις νέες, εναλλακτικές της ταφής τεχνολογίες, δεν εδόθη καμία απάντηση στο γιατί η αρχική πρόταση φωτογράφιζε συγκεκριμένη μέθοδο.
Εν τέλει, πανικοβλημένος ο κ. Μεθενίτης από την ισχυρή κατακραυγή των αντίθετων της εγκατάστασης Κ.Α.Ν και επιβεβαιώνοντας τον εξ αρχής λανθασμένο χειρισμό του ζητήματος, κατέφυγε στη δοκιμασμένη τακτική της "μεθοδικά ελεγχόμενης κωλοτούμπας". Όπως και στο θέμα της αποστολής ή όχι των ευρημάτων των ορκωτών λογιστών στον εισαγγελέα, έτσι και τώρα εμφάνισε δύο (2), δήθεν, διαφορετικές εισηγήσεις της παράταξής του. Έτσι, πραγματοποίησε επί της ουσίας την πολιτική μεταστροφή του, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να διατείνεται - όπως ήδη έκανε στην τελευταία του ανακοίνωση -  ότι ο ίδιος δεν άλλαξε θέση στο ζήτημα!!!
Συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα που πλέον διαθέτουμε, καθώς και αυτά που παρουσίασαν οι ειδικοί επιστήμονες, η «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» κατέληξε στην παρακάτω πρόταση που κατέθεσε στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβούλιου:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ»
  • Αναγνωρίζουμε σαφώς το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να αποφασίζει ελεύθερα για τη διάθεση του σώματός του μετά τον θάνατό του.
  • Θεωρούμε υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει την εναλλακτική επιλογή σε κάθε ενδιαφερόμενο.
  • Η θέση μας αφορά καθαρά στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης και σε καμία περίπτωση δεν υπεισέρχεται σε δογματικά ή θεολογικά θέματα, ούτε σε γενικότερα ζητήματα πίστεως. Οι διακριτοί ρόλοι και η αγαστή συνεργασία είναι αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος και αυτό που προάγει την κοινωνία μας.
  • Ζητάμε την ανάκληση της υπ΄ αριθμ. 364/2011 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, διότι ελήφθη χωρίς να γίνει μελέτη σκοπιμότητας, χωρίς την ύπαρξη προκαταρκτικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς να ληφθούν υπόψη, ώστε να συγκριθούν, οι καινούργιες τεχνολογίες που αναπτύσσονται στον τομέα αυτό. Θεωρούμε ότι η παραπάνω απόφαση ελήφθη μετά από ελλιπή και μονομερή ενημέρωση του Δ.Σ. και φωτογραφίζει συγκεκριμένη μέθοδο.
Προτείνουμε, η πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην ανάθεση τόσο μελέτης σκοπιμότητας όσο και μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επιλογή της προσφορότερης, από κάθε άποψη, εναλλακτικής της ταφής μεθόδου διάθεσης των θανόντων ανθρώπινων σωμάτων.
Ως χώρος εγκατάστασης της μονάδας που θα επιλεγεί, προτείνουμε να είναι ένα ή περισσότερα από τα υπό ίδρυση Διαδημοτικά κοιμητήρια.