Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΣΠΡΑΔΑΚΗ


Προς Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: κ.Παπακωνσταντίνου



Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρήθηκε μια ραγδαία οικιστική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων χωρίς όμως να συνοδεύεται από τις αναγκαίες υποδομές για την ποιότητα ζωής των κατοίκων όπως η αποχέτευση, τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, τα σχέδια πόλης κ.α..
Η κατασκευή και η λειτουργία του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρά τις αρχικές προσδοκίες δεν έφερε τα αναμενόμενα οφέλη αντιθέτως είχε σαν αποτέλεσμα περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την περιοχή αλλά και προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών των καλλικρατικών δήμων Σπάτων-Αρτέμιδος, Κορωπίου, Μαρκόπουλου, Ραφήνας, Παιανίας, Παλλήνης.
Καταστράφηκαν καλλιεργήσιμες και μη εκτάσεις, τσιμεντοποιήθηκαν τα αμπέλια και οι ελιές, ενώ οι χαμηλές πτήσεις πάνω από τα σπίτια των πολιτών συνεχίζονται με συνέπειες τη μόλυνση και τον θόρυβο.
Σαν αντιστάθμισμα για την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τη ριζική μεταβολή των κοινωνικών συνθηκών που προέκυψαν στην περιοχή, είχε προβλεφτεί ότι ποσοστό 10% από τα έσοδα που θα προέλθουν από την αξιοποίηση του Ελληνικού θα διατεθούν στους Δήμους των Μεσογείων για τη δημιουργία σύγχρονης υποδομής και δικτύων ποιότητας ζωής.
Δυστυχώς στο άρθρο 42 του ν. 3943/2011 περί αξιοποίησης του Ελληνικού αλλά και στο νέο  νομοσχέδιο που έχει παρουσιαστεί από το ΥΠΕΚΑ για το Ελληνικό και τα σχέδια ανάπλασής του, δεν προβλέπεται καμία μέριμνα για τους δήμους των Μεσογείων, που κυρίως πλήττονται.
Αντίθετα, προβλέπεται απόδοση πόρων σε γειτονικούς και άλλους δήμους της περιοχής του Ελληνικού, κάτι που είναι αντιφατικό, μιας και η ανάπτυξη που θα επέλθει στην περιοχή είναι αναμφισβήτητη. Σε αυτήν την κατάφωρη αδικία -και μάλιστα για μια ρύθμιση που επί πολλά χρόνια ήταν νόμος του Κράτους και πλέον γίνεται προσπάθεια να καταργηθεί- οι αντιδράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών των Μεσογείων είναι δικαιολογημένες.
Ήδη οι Δήμοι Κορωπίου, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Σπάτων-Αρτέμιδος και Μαρκόπουλου κατέθεσαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως.
Τα αντισταθμιστικά οφέλη από τη λειτουργία του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» αποτελούν αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας στους Δήμους των Μεσογείων και βάση για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Κύριε Υπουργέ, τη στιγμή που η Αυτοδιοίκηση έχει πληγεί από τη δυσμενή οικονομική κατάσταση και κάθε ευρώ είναι πολύτιμο, ευελπιστώ ότι θα ληφθεί υπόψη το δίκαιο αίτημα για την επιβολή αντισταθμιστικών οφελών στα Μεσόγεια από την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Με εκτίμηση,


Παντελής Ασπραδάκης