Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Συζητείται η επιβολή φόρου κατανάλωσης στο κρασί! Σοβαρό το πλήγμα για τους οινοπαραγωγούς των Μεσογείων

Η σοβαρή υστέρηση των φορολογικών εσόδων ….γεννάει κυνικές εμπνεύσεις!Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες –οι οποίες περιήλθαν σε γνώση οινοπαραγωγικών μονάδων της περιοχής μας- μεταξύ των εισηγήσεων που έχουν γίνει από «συμβούλους και φοροτεχνικούς συνεργάτες του νέου υπουργού Οικονομικών» είναι και η επιβολή φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Η πρόταση συζητείται αλλά στην τρέχουσα χρονική περίοδο δεν υπάρχουν αντοχές για να αναγγείλουν ένα τέτοιο φόρο, ο οποίος, αν τελικά επιβληθεί, θα οδηγήσει στην αύξηση της διακίνησης χύμα και αφορολόγητου κρασιού καθώς και στην σημαντική σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα μείωση της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος των αγροτών με αμπελοκαλλιέργειες.


Βέβαια, για την επιβολή του φόρου και την αποτελεσματική είσπραξή του θα πρέπει να προηγηθεί σειρά γραφειοκρατικών ρυθμίσεων, όπως είναι ο χαρακτηρισμός των οινοποιείων σε «φορολογικές αποθήκες» και η απαγόρευση της διακίνησης χύμα αφορολόγητου κρασιού. Η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι θα προκαλέσει πολύ μεγάλες αντιδράσεις από τους οινοποιούςκαι των Μεσογείων καθώς και από τους αγρότες που ασχολούνται με την παραγωγή κρασιού.

Σημειώνεται ότι την επιβολή φόρου στο κρασί έχει ζητήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο των προτάσεών του για την αύξηση των φορολογικών εσόδων.