Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Η προβληματική Πειραιώς θέλει την κρατική ΑΤΕ...

Η παραπαίουσα Πειραιώς «επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της για την Αγροτική Τράπεζα», όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ. Θα γελούσαμε αν δεν ζούσαμε σε μια χώρα όπου όλα είναι δυνατά ακόμη και το μεγαλύτερο ίσως κοινωνικοοικονομικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης: Να βάλει το δημόσιο 2-3 δις. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει τη μοναδική τράπεζα του (ΑΤΕ) και μετά να τη χαρίσει σε ένα ιδιώτη μαζί με κάμποσα δις ευρώ για να τον διασώσει. Δύο ακριβώς χρόνια (15/7/2010) μετά την προηγούμενη πρόταση της, που ζητούσε να πάρει κοψοχρονιάς με 700 εκατ. ευρώ ΑΤΕ & ΤΤ, η Πειραιώς επανήλθε «να επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της». Αρωγούς στη προσπάθεια της να αποκτήσει την ΑΤΕ έχει δύο πρώην υπαλλήλους της και μετόχους της, τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος και τον διοικητή της ΑΤΕ. Δυο χρόνια μετά τις «περίφημες» για την υπονόμευση τους δηλώσεις του κ. Πανταλάκη ότι «η ΑΤΕ δεν αξίζει ούτε ένα ευρώ» και «ποιος θα βρεθεί να την αγοράσει;», η συκοφαντημένη ΑΤΕ φαντάζει ως σανίδα σωτηρίας για όλο το τραπεζικό σύστημα, ένας δελεαστικός μεζές. Ακόμη στη προσπάθεια κατάληψης του αγροτικού τομέα η Πειραιώς

έχει συμπαραστάτες τα κόμματα του μνημονίου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ & ΔΗΜΑΡ που καταπατώντας τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις εμφανίζονται να σιωπούν εύγλωττα και να σιγοντάρουν ως επιβαλλόμενο από τη τρόικα το σενάριο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας αντί πινακίου φακής.

Πιο αναλυτικά: Χθες η τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε: "Στα δημοσιεύματα των εφημερίδων «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» (φύλλα της 16ης Ιουλίου 2012), μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα ακόλουθα σε σχέση με την Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: (ΗΜΕΡΗΣΙΑ) «Ενδιαφέρον από Eurobank – Πειραιώς για την «καλή» Αγροτική Τράπεζα» «Προσφορές από Eurobank και Πειραιώς για την ΑΤΕBank» και (ΤΑ ΝΕΑ) «Αρχίζει η μάχη για την ΑΤΕ- Η Τράπεζα Πειραιώς πιο κοντά στις προδιαγραφές που θέτει το ελληνικό Δημόσιο» - Οι αποφάσεις για ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής αναμένεται να ληφθούν αμέσως». Με την παρούσα, εν όψει των παραπάνω δημοσιευμάτων, και σε εκπλήρωση υποχρέωσής της, που απορρέει από την παράγραφο 1 του άρθρου 2 της Απόφασης 5/204/2000 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως ισχύει, η Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της για την Αγροτική Τράπεζα, ωστόσο η δήλωση εμπιστευτικότητας την οποία έχει υπογράψει, δεν της επιτρέπει να δώσει οποιαδήποτε σχετική πληροφορία ή σχόλιο».

Οξύτατη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ με την ακόλουθη ανακοίνωση: Η τρικομματική μνημονιακή Κυβέρνηση φαίνεται ότι είχε συμφωνήσει πριν από τις εκλογές με τις Βρυξέλλες τη διάλυση των κρατικών τραπεζών ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ και ΤΤ. Αυτόν τον στόχο εξυπηρετεί ο διαφαινόμενος κυβερνητικός σχεδιασμός για σπάσιμο της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ σε «καλό» και «κακό» κομμάτι, με την εκκαθάριση του δεύτερου και την άρον - άρον εκχώρηση του πρώτου στο ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο. Γι’ αυτό και δεν προχωρούν, ούτε καν με τους όρους που ακολουθήθηκαν για τις ιδιωτικές τράπεζες, στην ανακεφαλαιοποίησή τους.

Η ενδεχόμενη εξέλιξη εκποίησης κρατικής περιουσίας θέτει σε άμεσο κίνδυνο την αγροτική γη και το μέλλον των αγροτών και της αγροτικής οικονομίας με αλυσιδωτές επιπτώσεις στο επίπεδο διαβίωσης του ελληνικού λαού. Έτσι, η χώρα στερείται ένα σημαντικό εργαλείο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή της κρίσης που χρειαζόμαστε την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Παράλληλα, είναι βέβαιο ότι, με τις απολύσεις που θα ακολουθήσουν και τη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, θα επιδεινωθούν οι δείκτες της απασχόλησης. Οι καταθέσεις του ελληνικού λαού, που συγκεντρώνει σε κάθε γωνιά της Ελλάδος το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και μέχρι τώρα χρησιμοποιήθηκαν προνομιακά σε χρηματοδότηση υποδομών και γενικά σε αναπτυξιακούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, θα αξιοποιηθούν κερδοσκοπικά από τους ιδιώτες τραπεζίτες, οι οποίοι θα είναι και οι μόνοι κερδισμένοι από την παραχώρηση της περιουσίας του ελληνικού λαού. Μοναδική αναπτυξιακή προοπτική είναι η ανακεφαλαιοποίηση και των κρατικών τραπεζών με ένταξη της λειτουργίας τους προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».

Δυναμική είναι η συνέχεια από τον ΣΥΡΙΖΑ: Με εκδήλωση του στο θέατρο ΤΙΤΑΝΙΑ μεθαύριο Πέμπτη στις 4.30 το απόγευμα θα κλιμακώσει την αντίθεση του στα κυβερνητικά σχέδια εκποίησης της ΑΤΕ. Για την εκδήλωση αυτή θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες.

Δυναμική και κάθετη ήταν η διαφωνία του ΚΚΕ στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ. Γράφει σε σχετική ανακοίνωση του: «Η προώθηση άμεσα και γρήγορα της ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ από την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την πώληση – χάρισμα των κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων ΕΒΖ – ΣΕΚΑΠ – ΔΩΔΩΝΗ θα έχει τραγικές επιπτώσεις, αφού θα ενισχύσει την ανεργία και θα υποβαθμίσει και καταδικάσει παραπέρα τον αγροτικό τομέα και την αγροτιά. Το σχέδιο σπασίματος – διαχωρισμού της ΑΤΕ σε καλό – κακό και πώληση του υγιούς τμήματος σε ιδιώτες σημαίνει:

 Απολύσεις και νέες χειρότερες εργασιακές σχέσεις σε όσους απομείνουν, προκειμένου ο ιδιώτης να μειώσει το μισθολογικό κόστος και να διασφαλίσει την κερδοφορία του.

 Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και συνεταιριστικές οργανώσεις θα κινδυνεύσουν άμεσα και μαζικά να χάσουν τις υποθηκευμένες περιουσίες τους στην ΑΤΕ, να καταστραφούν άμεσα από τις μαζικές κατασχέσεις.

Αλυσιδωτές θα είναι οι επιπτώσεις, αυξάνοντας την ανεργία και επηρεάζοντας την αγροτική παραγωγή και όλη την αλυσίδα στον διατροφικό τομέα και την μεταποίηση. Καμία αναμονή και αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει, ότι οι εξελίξεις αυτές είναι θέμα καλής ή κακής διαπραγμάτευσης. Η πολιτική πυρός και σιδήρου του μνημονίου από κυβέρνηση – ΔΝΤ – ΕΕ θα συνεχίσει με θύματα τους εργαζόμενους και την αγροτιά.

Καλούμε τους τραπεζοϋπάλληλους, τους εργαζόμενους στις κρατικοσυνεταιριστι-κές επιχειρήσεις, τους φτωχούς – μεσαίους αγρότες, το λαό να δώσει συντονισμένα τον αγώνα του για να μην περάσουν τα χειρότερα. Αυτή η συμμαχία μπορεί να αποτελέσει το μόνο ισχυρό εμπόδιο που θα καθυστερήσει και θα ανατρέψει αυτήν την πολιτική. Διεκδικώντας:

• Να μην πουληθούν Αγροτική Τράπεζα και κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις.

• Συνέχιση της λειτουργίας των αγροτικών μεταποιητικών μονάδων.

• Πάγωμα κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων, επαρκή χαμηλότοκη χρηματοδότηση για τους μικρομεσαίους αγρότες. Η οριστική όμως λύση βρίσκεται στη γραμμή κατάργησης μνημονίων και δανειακών συμβάσεων, στην μονομερή διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από την ΕΕ, με εργατική λαϊκή εξουσία και το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει».