Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 4ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2012


Κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, ο επικεφαλής της Κίνησής μας  κ. Γιώργος Αδάμος και η δημοτική σύμβουλος κα Αγγελική Τεμπονέρα, ανέδειξαν τα ακόλουθα θέματα:

1.      Αναφέρθηκαν στην προσπάθεια που κάνει η «Λέσχη Πρωτοβουλίας και Δράσης» των κατοίκων Πρασσιών Πόρτο Ράφτη, σε συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής. Η πρωτοβουλία αφορά στη συγκέντρωση φαρμάκων από τους πολίτες, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται και που φυσικά δεν έχουν λήξει. Με ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής θα αξιολογηθούν και θα διανεμηθούν σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη. Η «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα σ' αυτή την προσπάθεια και διαθέτει τα γραφεία της ως ένα επιπρόσθετο σημείο συγκέντρωσης. Επίσης, κάλεσε τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και το ακροατήριο να αγκαλιάσουν την προσπάθεια γιατί ενώ δεν στοιχίζει τίποτα, θα προσφέρει μεγάλη ανακούφιση σ’ εκείνους που χρειάζονται φάρμακα και αδυνατούν να τ’ αγοράσουν.
2.      Ανέφεραν το πρόβλημα, που επανήλθε και αυτό το καλοκαίρι, σχετικά με την έλλειψη νερού σε πολλές περιοχές του Πόρτο Ράφτη. Τόνισαν, ότι φέτος οι διακοπές υδροδότησης είναι μεγαλύτερης διάρκειας και πιο έντονες, καθώς πολλές περιοχές μένουν για ώρες χωρίς σταγόνα νερού με συνέπεια να δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στην υγιεινή των οικογενειών. Ζήτησαν να πληροφορηθούν την ακριβή αιτία του προβλήματος, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί λύση και αν υπάρχει σε εξέλιξη κάποια διεργασία προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των κατοίκων. Δυστυχώς, σαφή απάντηση για τη φύση του προβλήματος δεν πήραμε, μας παρέπεμψαν στην υπηρεσία ύδρευσης, αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποια διαδικασία ή σχεδιασμός για την επίλυση του προβλήματος.
3.      Ετέθη ερώτημα για την εξέλιξη στην υπόθεση του κυλικείου της Πλαζ, με αφορμή και την ανακοίνωση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ότι θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ενοικίασή του από την επόμενη σεζόν. Ο κ. Μεθενίτης ζήτησε και έλαβε γνωμάτευση από το γνωστό δικηγορικό γραφείο, ότι η υπενοικίαση με απόφαση της ΚΔΕΜ ήταν παράνομη και βάσει αυτής προσπάθησε να το παραχωρήσει με απευθείας ανάθεση σε εκλεκτό του. Όταν η «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» έφερε το θέμα στη δημοσιότητα, ο κ. Δήμαρχος έκανε πίσω και ανακοίνωσε ότι η διαχείριση θ’ αλλάξει στη μέση της σεζόν. Τελικά, ούτε αυτό θα γίνει και εμείς ρωτήσαμε γιατί όλη αυτή η φασαρία. Πώς δέχεται τώρα ο κ. Μεθενίτης να παρανομεί; Τι έγινε η νομική γνωμάτευση και πόσο εν τέλει θα στοιχήσει στο Δήμο;
4.      Αναφέρθηκαν στην απόφαση της ΚΔΕΜ για την πληρωμή όσων απασχολούνται στην Πλαζ με «απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης». Η θέση μας, όπως είναι διατυπωμένη στην απόφαση, είναι: «Καταψηφίζουμε το 5ο θέμα "Λήψη απόφασης για έγκριση επαγγελματικής δαπάνης" διότι ο τρόπος κάλυψης της δαπάνης δεν είναι σύννομος, δεν έχουν τηρηθεί οι απαιτούμενες συνθήκες δημοσιότητας και η επιλογή των προς απασχόληση ατόμων έγινε εν αγνοία του Δ.Σ. και με αδιαφανή κριτήρια. Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό υπηρεσιών της ΚΔΕΜ, άρθρο 13 παράγραφος 1α, η απασχόληση υπαλληλικού και εργατοτεχνικού προσωπικού με οποιαδήποτε σχέση εργασίας είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου και για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση (εκτός της αμοιβής της γραμματέως του Δ.Σ.), άρα η οποιαδήποτε ενέργεια είναι παράνομη. Επιπλέον, ζητάμε να έχουμε στη διάθεσή μας πλήρεις όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί καθώς και τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την επιλογή των συγκεκριμένων ατόμων. Επίσης, ζητάμε να μας διευκρινισθεί πως καλύπτεται η εταιρεία σε περίπτωση που συμβεί στους παραπάνω εργαζόμενους ένα οποιοδήποτε ατύχημα».
5.      Υπενθυμίσθηκε πως έχει ζητηθεί να μας κοινοποιηθεί το υπόμνημα προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, το οποίο (και αυτό) είχε ανατεθεί προς σύνταξη στο γνωστό δικηγορικό γραφείο. Το θέμα αφορά τις αγωγές κατά του Δήμου για υποθέσεις της Πολεοδομίας, την εποχή που υπαγόταν στη Νομαρχία, από το σωματείο «Σύλλογος Υπαλλήλων Τραπέζης AMERICAN EXPRES», καθώς και της εταιρείας «ΗΛΙΟΣ». Έκπληκτοι ακούσαμε ότι το υπόμνημα δεν έχει ετοιμαστεί ακόμα!
6.      Για το μείζον θέμα των απορριμμάτων, ζητήθηκε να καταβληθεί πιο συντονισμένη προσπάθεια διότι τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά. Επισημάνθηκε πως πρέπει να ενταθεί η ενημέρωση καθώς και η προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών και σ’ αυτόν τον κοινό αγώνα θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνάμεις και ιδιαίτερα οι οργανωμένοι φορείς (πολιτιστικοί, εξωραϊστικοί, αθλητικοί, τοπικοί και άλλοι  σύλλογοι, η Ο.Σ.Π.Α., τα σχολεία, κλπ). Τονίσαμε ότι, εκτός των μεγάλων κάδων ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα μικρά καλάθια των πεζοδρόμων και των παραλιών, διότι συνήθως είναι γεμάτα από την Παρασκευή το βράδυ και μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι όλα τα υπόλοιπα, αφού στην αρχή κάνουν ένα σωρό πάνω από το γεμάτο δοχείο, στη συνέχεια με τη «βοήθεια» του ανέμου καταλήγουν στην παραλία, στους δρόμους και τη θάλασσα. Προτείναμε: 1) Να ζητηθεί από τους καταστηματάρχες να τοποθετήσουν και δικά τους δοχεία απορριμμάτων, την εκκένωση των οποίων θα πρέπει οι ίδιοι να φροντίζουν, προκειμένου να εξυπηρετείται το κατάστημά τους και 2) να οργανωθεί ειδικό δρομολόγιο ώστε να αδειάζουν μόνο τα δοχεία των πεζοδρόμων και των παραλιών, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή το πρωί.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
      1. ΘΕΜΑ 1ο
Με αφορμή την 6η(!) αναμόρφωση του προϋπολογισμού, τονίσαμε για άλλη μια φορά την προχειρότητα και την επιπολαιότητα με την οποία συντάχθηκε, που ενώ θα έπρεπε να είναι εργαλείο άσκησης πολιτικής, έχει καταντήσει μπακαλοτέφτερο, όπου κονδύλια πάνε και έρχονται αλλάζοντας σημαντικά, τον ήδη ψηφισμένο (μόνο από την πλειοψηφία) προϋπολογισμό κάθε μήνα.
     2. ΘΕΜΑ 5ο
Στο θέμα της εργολαβίας για την ασφαλτόστρωση δρόμων, επισημάναμε ότι οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες από αυτές που θα καλύψει το έργο και γι' αυτό πρέπει η επιλογή των σημείων να γίνει με πολύ προσοχή. Εκτός του τμήματος της Λεωφ. Μαρκοπούλου που έχει επιλεγεί για ασφαλτόστρωση και για το οποίο συμφωνούμε, ζητήσαμε να γίνει προσπάθεια να στρωθεί και το μέρος της οδού ΚΗΠΩΝ στο Πόρτο Ράφτη όπου η κατάσταση είναι τραγική, ενώ είναι ο δρόμος που χρησιμοποιείται εναλλακτικά της Λεωφ. Πόρτο Ράφτη για πρόσβαση προς τον Αγ. Σπυρίδωνα. Ζητήσαμε, επίσης, να τεθεί σε προτεραιότητα για το επόμενο έργο η διάνοιξη και ασφαλτόστρωση ενός κάθετου δρόμου που θα ενώνει την οδό Πορτο Ράφτη (πριν το Πανόραμα) με την Παραλιακή, έτσι ώστε να καταστεί δυνατός ο σχεδιασμός κυκλικής κυκλοφορίας των λεωφορείων της συγκοινωνίας και να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός που διαμένει στις περιοχές Μπαθίστα, Νάτσο, Πανόραμα και όχι μόνο.
3. ΘΕΜΑ 8ο
Στο θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος της σχολικής στέγης, συμφωνήσαμε με την ομόφωνη εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Συμφωνήσαμε με τις παρατηρήσεις της σχετικά με την επιπλέον προκατασκευασμένη αίθουσα για το 3ο Νηπιαγωγείο Πόρτο Ράφτη, που προτείνεται να λειτουργήσει για την σχολική χρονιά 2012–2013 και όχι την αντίστοιχη του 2013–2014 όπως εκ παραδρομής(;) γράφτηκε στην απόφαση. Οι εκπρόσωποί μας τόνισαν ότι είναι έξω από κάθε λογική για μια δαπάνη κάτω από 30.000 ευρώ να υπάρχουν προνήπια που θα μείνουν εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
      4. ΘΕΜΑ 12ο    
Σχετικά με τις ενστάσεις επί των τελών ύδρευσης, επαναλάβαμε για άλλη μια φορά, ότι η συγκεκριμένη διαδικασία έχει μετατραπεί σε μηχανισμό εξυπηρέτησης ημετέρων και γι’ αυτό η «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της. Ζητάμε πάγια να μην αναγνωρίζεται καμία δικαιολογία για μείωση των χρεώσεων που αντιστοιχούν στις καταγραφές των ρολογιών εκτός αυτής της λάθους μέτρησης ή του χαλασμένου ρολογιού. Ζητήσαμε να σταλεί φυλλάδιο μαζί με τους λογαριασμούς νερού που να ενημερώνει τους κατοίκους για την υποχρέωση τους να ελέγχουν σε τακτά διαστήματα το ρολόι τους και πως είναι απόλυτα υπεύθυνοι για την όποια κατανάλωση καταγράψει ορθά το ρολόι. Επιπλέον, θέσαμε το παρακάτω ερώτημα: Υπάρχουν ενστάσεις που αφορούν σε διαρροές μετά το ρολόι και συνοδεύονται από σχετική βεβαίωση υδραυλικού. Με ποιά κριτήρια λοιπόν στη μία περίπτωση απορρίπτεται η ένσταση καθώς «Η διαρροή είναι μετά το ρολόι και είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη», σε μια δεύτερη περίπτωση γίνεται δεκτή η ένσταση και επανατιμολογείται με την Α΄ κλίμακα (0,56€/m3 αντί για 2,20€/m3), ενώ σε μια τρίτη γίνεται δεκτή η ένσταση και επανατιμολογείται με την Δ΄ κλίμακα (1,20€/m3 αντί για 2,20€/m3); Συγκεκριμένη και ξεκάθαρη απάντηση δεν πήραμε.


5.      ΘΕΜΑ 13ο
Αναφορικά με τον ορισμό εκπροσώπου του Δήμου στην επιτροπή του άρθρου 35 του  Γενικού Κανονισμού Λιμένα, προτείναμε να είναι Δημοτικός Σύμβουλος που είναι ταυτόχρονα και μέλος του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Ειδικότερα, προτείναμε τον σύμβουλο της πλειοψηφίας κο Χ. Νικολάου, η πρότασή μας δεν έγινε αποδεκτή και ως εκ τούτου καταψηφίσαμε.
6.      ΘΕΜΑ 18ο
Στο θέμα της τροποποίησης και επέκτασης του σχεδίου στο Ο.Τ. Γ292 της 1ης -2ης  Π.Ε. Πορτο Ράφτη, τονίσαμε ότι η απόφαση είναι παράνομη και την καταψηφίσαμε. Είναι παράνομη διότι ο νόμος 2508/97 άρθρο 7 παρ. 5, ορίζει ρητά ότι: «Μετά την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης απαγορεύεται η τροποποίησή της πριν περάσει μια πενταετία». Επιπλέον, η συγκεκριμένη έκταση αναφέρεται ως Δασική και στην 1η και στη 2η ανάρτηση και δεν μπορεί να αποχαρακτηριστεί με ένα πληροφοριακού τύπου έγγραφο του Δασάρχη, αλλά ο νόμος απαιτεί απόφαση της ειδικής  επιτροπής του άρθρου 14. Ακόμη, ο προτεινόμενος πεζόδρομος είναι μόλις 2,50 – 3,00 μέτρα όταν το ελάχιστο πλάτος των πεζοδρόμων είναι 4 μέτρα και για την συγκεκριμένη περιοχή εκκρεμούν ενστάσεις. Ως εκ τούτου, δεν θα έπρεπε να γίνονται τροποποιήσεις και επεκτάσεις πριν αυτές εκδικαστούν.
7.      ΘΕΜΑ 40ο
Σε ότι αφορά την ονοματοθεσία οδών, υπερψηφίσαμε, αλλά επαναλάβαμε την πάγια θέση μας ότι πρέπει να συσταθεί η προβλεπόμενη επιτροπή και με βάση τους χάρτες να ονομαστούν και αριθμοδοτηθούν οριστικά όλοι οι δρόμοι, οι οικίες και τα εντός σχεδίου οικόπεδα του Δήμου. Έτσι και εργατοώρες θα εξοικονομηθούν και δεν θα υπάρχουν πολλοί δρόμοι με τα ίδια ονόματα, ώστε και το ταχυδρομείο θα μπορεί να κάνει ευχερέστερα τη δουλειά του. Ωστόσο και επειδή δεν διαβλέπουμε κάποια διάθεση της πλειοψηφίας να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, ζητήσαμε ως ελάχιστο βήμα να αριθμοδοτηθούν οι κεντρικοί δρόμοι, προκειμένου να μην αναγκάζεται ο καθένας να δίνει έναν δικό του αριθμό στο σπίτι ή το κατάστημά του.

Πόρτο Ράφτη, 16/07/2012
«ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ»
το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
www.dynami-elpidas.gr