Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Ο οικολογικός απολογισμός της πυρκαγιάς στη Λαυρεωτική από το WWF



Η αντιπυρική περίοδος του 2012 ξεκίνησε με την εμφάνιση αρκετών περιστατικών δασικών πυρκαγιών.
Από τις 63 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το Σαββατοκύριακο 16-17 Ιουνίου, η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής προκάλεσε τις μεγαλύτερες απώλειες σε δασικές εκτάσεις για την φετινή περίοδο.
Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τονοικισμό Δροσιά του Δήμου Λαυρεωτικής, προκλήθηκε από αμέλεια πολιτών και πιο συγκεκριμένα από την χρήση τροχού κοπής μετάλλων, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 9 μποφόρ.
Το WWF Ελλάς, δίνει σήμερα στη δημοσιότητα την πρώτη αποτίμηση της πρόσφατης πυρκαγιάς στη νοτιοανατολική Αττική, καθώς και μια τεκμηριωμένη εικόνα της απώλειας δασικής γης προς χάριν της οικοδόμησης και της επέκτασης της γεωργίας, μέσα στην τελευταία εικοσαετία.
Η πυρκαγιά έπληξε προστατευόμενες περιοχές, έκαψε ορισμένες από τις τελευταίες δασικές εκτάσεις της νοτιανατολικής Αττικής και επέδρασε πάνω σε περιοχές που βρίσκονται υπό ισχυρή οικιστική πίεση. Η φωτιά έκαψε συνολικά 34.996 στρέμματα από τα οποία 20.201 στρέμματα βρίσκονται εντός των ορίων προστατευόμενων περιοχών. Από τις εκτάσεις που κάηκαν συνολικά, το 58% περίπου αφορά σε εκτάσεις φυσικής βλάστησης και το 37,4% σε γεωργικές εκτάσεις.
Η χερσόνησος της Λαυρεωτικής έχει υποστεί διαχρονικά έντονες πιέσεις και μεταβολές εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών, την επέκταση των γεωργικών γαιών και των οικισμών. Το 2007 φαίνεται να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί (91%) οι οικισμοί και οι άγονες εκτάσεις σε σχέση με το 1987, ενώ για το ίδιο διάστημα (1987-2007) οι γεωργικές εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 1.800 στρέμματα.
Βασική προϋπόθεση για την επανάκαμψη των φυσικών περιοχών που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά αποτελεί η απόλυτη προστασία των περιοχών αυτών από οικολογικά ασύμβατες αλλαγές χρήσεων γης και ο περιορισμός των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, έως ότου το οικοσύστημα επανέλθει στην πρότερη κατάστασή του. Επιβάλλεται να υπάρξει πολύ αυστηρή παρακολούθηση των χρήσεων γης και να επιδειχθεί μηδενική ανοχή προς την όποια οικιστική αυθαιρεσία.

Την πλήρη αποτίμηση του WWF Ελλάς θα βρείτε εδώ.