Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο Βασικής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης στο Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου.


Με απόλυτη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013, στο Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου, το σεμινάριο Βασικής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης και χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή, που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (Ε.Ε.Κ.Α.), με την οικονομική αρωγή του Δήμου Μαρκοπούλου.


Στο σεμινάριο συμμετείχαν 27 συνολικά άτομα, εκ των οποίων τέσσερα ήταν υπάλληλοι του Δήμου Μαρκοπούλου, δύο σχετίζονταν με την ΜΑΡΚΟ και 21 ήταν γιατροί και νοσηλευτές από το Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου. Το σεμινάριο παρακολούθησε και ο νέος Αντιδήμαρχος κος Βασίλης Μεθενίτης. Και οι 27 συμμετέχοντες, μετά το πέρας του σεμιναρίου, έλαβαν πτυχίο ανανήπτη, πιστοποιημένο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (European Resuscitation Council, ERC), η ισχύς του οποίου ανταποκρίνεται στα 3-4 χρόνια.

Σημειώνεται, ότι μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι εκπαιδευόμενοι γνώριζαν τον τρόπο: 1) προσέγγισης ενός θύματος που έχει καταρρεύσει, 2) εφαρμογής θωρακικών συμπιέσεων και αναπνοών διάσωσης, 3) ασφαλούς χειρισμού ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδιστή, 4) τοποθέτησης στη θέση ανάνηψης ενός θύματος το οποίο αναπνέει, αλλά δεν έχει τις αισθήσεις του.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου, όντας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα υγείας, χορήγησε το ποσό των εξακοσίων (600) Ευρώ, προκειμένου να πέσει το κόστος συμμετοχής από τα 30 Ευρώ που αντιστοιχεί, στα 12 Ευρώ, ενώ εξασφάλισε τη δωρεάν συμμετοχή των Υπαλλήλων του Δήμου και των δύο συμμετεχόντων από τη ΜΑΡΚΟ, καθώς τέτοιου είδους γνώσεις, μπορεί να αποβούν σωτήριες, ειδικά όταν η φύση της εργασίας κάποιου, είναι τέτοια που έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο.

Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου κος Σωτήρης Μεθενίτης, ο οποίος και παρακολούθησε το θεωρητικό κομμάτι του σεμιναρίου, ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Ε.Ε.Κ.Α., καθώς επίσης και τον κάθε εθελοντή εκπαιδευτή ξεχωριστά για τη μεγάλη τους αυτή προσπάθεια, η οποία διακατέχεται από αγάπη και πάθος. Ευχήθηκε δε, να βγουν εκπαιδευτές, οι οποίοι θα βοηθήσουν ανθρώπους σε μία κρίσιμη στιγμή της ζωής τους.

Τόνισε, πως πρέπει πάσει θυσία να κρατήσουμε ψηλά, τα δικαιώματα που σχετίζονται με τη μόρφωση, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση και με μία σειρά άλλα ζητήματα, όπως αυτό του πολιτισμού. «Είναι υποχρέωσή μας η στήριξη ανάλογων πρωτοβουλιών και θα είμαστε δίπλα σε κάθε τέτοιου είδους προσπάθεια, που ξεκινά από το Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου», είπε χαρακτηριστικά.

Θύμισε, κλείνοντας, σε όλους, την περίφημη φράση που είχε πει η Αντιγόνη στον Κρέοντα σχετικά με την ανθρώπινη φύση και το νόημά της: «Οτοι συνέχθειν λλά συμφιλεν φυν». Δηλαδή, ως ανθρώπινη οντότητα, έχω γεννηθεί όχι για να μισώ, αλλά για να αγαπώ τους ανθρώπους.

Την πρωτοβουλία για την υλοποίηση του σεμιναρίου, είχε η νοσηλεύτρια και εθελόντρια εκπαιδεύτρια κα Δήμητρα Δράκου, την πρόταση της οποίας, αποδέχθηκε με μεγάλη χαρά η προϊσταμένη του Κέντρου Υγείας Μαρκοπούλου που προχώρησε τις σχετικές διαδικασίες.