Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Οι θέσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27/12/2012

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 27/12/2012, ο επικεφαλής της «Δύναμη Ελπίδας» κ. Γ. Αδάμος και η δημοτική σύμβουλος κα Α. Τεμπονέρα, τοποθετήθηκαν ως ακολούθως στα παρακάτω θέματα:

 
Α.  Για την 13η Αναμόρφωση του προϋπολογισμού:
Τόνισαν πως πρόκειται για ακόμη μια εικονική αναμόρφωσή του σε έναν εξ αρχής πλασματικό προϋπολογισμό. Ποσά προστίθενται ή αφαιρούνται χωρίς σχεδιασμό και προοπτική, με μοναδικό στόχο να εγγραφούν ποσά σε λογιστικούς κωδικούς, προκειμένου να καλυφτούν επιτακτικές ανάγκες πληρωμών. Ταυτόχρονα, εγγράφονται ποσά σε άλλους κωδικούς για να ικανοποιηθεί η απαίτηση της ισοσκέλισης του προϋπολογισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εγγραφή ποσού 3.200.000€ για πληρωμή προς την ΕΥΔΑΠ, όταν ρητά δηλώνεται από τον κ. Δήμαρχο ότι αυτό το ποσό δεν θα καταβληθεί!
Όσον αφορά το δάνειο ποσού 11.245.086,1€ (χρηματοδότηση με αποκλειστικό σκοπό την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο), θεωρούμε ότι: α) είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρότι οι ενέργειες για το σκοπό αυτό ξεκίνησαν από τη Δημοτική Αρχή τον Μάρτιο του 2012 και β) είναι μια παρακινδυνευμένη ενέργεια, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί.
Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίσαμε την πρόταση. 
 
Β. Για το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης του 2013:
Ανέφεραν πως πρόκειται για ένα ατεκμηρίωτο και εικονικό πρόγραμμα. Προσομοιάζει περισσότερο σε προεκλογικό πρόγραμμα Δημοτικής παράταξης, πάρα σε εργαλείο που θέτει συγκεκριμένους στόχους διοίκησης.
Είναι ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 38.276.980,48€, όταν είναι βέβαιο ότι οι πραγματικές δυνατότητες του Δήμου δεν ξεπερνούν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, τα 18.000.000€, δηλαδή ποσοστό κάτω από το 50% των προβλεπόμενων στο πρόγραμμα δράσης.
Κατά τη γνώμη μας είναι ένα πρόγραμμα που έγινε μόνο και μόνο για να καλυφθεί η τυπική υποχρέωση του Δήμου, χωρίς ουσία και κυρίως χωρίς επαφή με την πραγματικότητα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίσαμε την πρόταση.   
 
Γ. Για το Τεχνικό Πρόγραμμα:
Τοποθετήθηκαν λέγοντας πως είναι το πιο φτωχό τεχνικό πρόγραμμα που έχει κατατεθεί, προϋπολογισμού μόλις 2.025.332€. Αν συνυπολογίσουμε ότι αυτό είναι μέρος ενός προϋπολογισμού 38.276.980,48€, ο οποίος είναι υπερεκτιμημένος κατά 50% τουλάχιστον, ο καθένας αντιλαμβάνεται ποιά είναι τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής στον τομέα αυτό.
Αναλύοντας όμως ακόμη και αυτό το πάμπτωχο τεχνικό πρόγραμμα, παρατηρούμε ότι μόνο σε έργα δεν αναφέρεται, καθώς ένα ποσό 1.430.432€ αφορά σε μελέτες(!), ένα ποσό 60.000€ αφορά σε αποκομιδή μπαζών και ογκωδών αντικειμένων που δύσκολα κάποιος τα συμπεριλαμβάνει στα έργα και μόνο 534.900€ αφορούν προγραμματισμό συγκεκριμένων έργων. Λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία από τις οικονομικές καταστάσεις του εννεάμηνου 2012, όπου από το τεχνικό πρόγραμμα του 2012 προϋπολογισμού 3.696.954,48€ έχουν τιμολογηθεί για μελέτες 1.580.773€ και μόνο 500.716€ για έργα, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Κατά τη γνώμη μας για μελέτες αξίας 1,5 εκατ. ευρώ που έγιναν πέρυσι, έπρεπε να αντιστοιχούν τουλάχιστον δεκαπλάσιες προβλέψεις για έργα την επόμενη χρονιά.
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η Δημοτική αρχή προτιμά να ξοδεύει τα λιγοστά χρήματα των δημοτών στον εύκολο δρόμο των μελετών επί παντός επιστητού, από το να αξιοποιήσει τις μελέτες που υπάρχουν και να υλοποιήσει συγκεκριμένα έργα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίσαμε την πρόταση. 
 
Δ.  Για τον Προϋπολογισμό 2013:
Καταρχήν επισήμαναν την έλλειψη σχεδιασμού, οργάνωσης και σωστής καθοδήγησης των υπηρεσιών του δήμου από τη Δημοτική Αρχή, που είχε σαν αποτέλεσμα να μας σταλούν τρεις διαφορετικές εκδοχές του προϋπολογισμού και να οδηγήσουν στη ματαίωση της προηγούμενης συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου, με τη σκηνοθετημένη έλλειψη απαρτίας. Να επισημάνουμε, επίσης, ότι όπως και πέρυσι έτσι και φέτος ο κ. Μεθενίτης αποφάσισε να δώσει στους Δημοτικούς Συμβούλους ελάχιστο χρόνο για να μελετήσουν τον προϋπολογισμό. Τα στοιχεία μας δόθηκαν στις 24/12/2012, παραμονή Χριστουγέννων το μεσημέρι και η συνεδρίαση έγινε στις 27/12/2012, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν πολύ δύσκολο να μελετηθούν σε βάθος και εντελώς αδύνατον να συνεδριάσουν τα όργανα των παρατάξεων ώστε να συζητήσουν και να λάβουν αποφάσεις. Ακόμη και η γνωμοδότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης αφορά άλλον προϋπολογισμό – συγκεκριμένα έγινε στη βάση της πρώτης εκδοχής – και όχι αυτόν που παρουσιάζει σήμερα ο κ. Μεθενίτης(!).
 
Κατ’ αυτά, η «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» αισθάνεται διπλά δικαιωμένη για τους εξής λόγους:
Πρώτον, διότι μετά από τις επίμονες αναφορές μας σε προηγούμενες συνεδριάσεις, ακούσαμε ότι πρόκειται το 2013, αν και δεν αναγράφεται στον προϋπολογισμό, να βεβαιωθούν οι οφειλές νερού του οικισμού Πολυτεχνείου, που κατά δήλωση των υπηρεσιών είναι περίπου 750.000€, και δεύτερον, διότι με την εγκύκλιο του υπουργείου απαγορεύεται πλέον η έγκριση  προϋπολογισμών, των οποίων τα προβλεπόμενα έσοδα υπερβαίνουν το 30% των πραγματικών εσόδων του Δήμου κατά την προηγούμενη χρήση. Συνεπώς, δικαιώνεται απόλυτα η «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» που ζητούσε μετ’ επιτάσεως ο προϋπολογισμός να προσεγγίζει την πραγματικότητα και να μην είναι πλασματικός όπως τα προηγούμενα χρόνια, όπου στο Δήμο μας η εκτέλεσή του δεν έφτανε ποτέ ούτε στο 50% αυτού.
Αλλά και σήμερα, που αναγκάζεται ο κ. Μεθενίτης από το υπουργείο να προσεγγίσει την πραγματικότητα, αντί να προσαρμόσει τον προϋπολογισμό στα πραγματικά δεδομένα, χρησιμοποιεί το «παραθυράκι» του δανείου για την εξόφληση των ληξιπροθέσμων οφειλών, για το οποίο μας λέει ότι το εγγράφει αλλά δεν θα το χρησιμοποιήσει και παρουσιάζει ένα προϋπολογισμό 38.276.980,48€, για τον οποίο είναι δεδομένο πως δεν θα υλοποιήσει ούτε το 50% αυτού.
Κατόπιν αυτών, κατήγγειλαν τον προϋπολογισμό ως πλασματικό και ουδεμία σχέση έχοντα με την πραγματικότητα, καθώς και τις μεθοδεύσεις του κ. Μεθενίτη ως προς το χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας για να έχουμε άποψη και ειδικά επί συγκεκριμένων κωδικών.
Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίσαμε την πρόταση ψήφισης του προϋπολογισμού. 
 
Πόρτο Ράφτη, 02/01/2013
«ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ»
το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
www.dynami-elpidas.gr