Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Απάντηση στις κατηγορίες του Δημάρχου



Η Δημοτική ομάδα της μείζονος μειοψηφίας Μαρκοπούλου «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ – ΛΥΣΕΙΣ ΖΩΗΣ» και η επικεφαλής Παναγιώτα Κατσίκη, απαντούν στους χαρακτηρισμούς και στην κριτική που άσκησε ο Δήμαρχος Σωτήρης Μεθενίτης, σχετικά με την απόφαση για άρση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της δημιουργίας του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας (ΚΕΛ Βαραμπά).
Η ανακοίνωση της μείζονος μειοψηφίας έχει ως εξής:

«Όπως γνωρίζετε, η παράταξη μας έχει αποφύγει συστηματικά στο παρελθόν να ξεκινήσει πόλεμο ανακοινώσεων με την δημοτική αρχή θεωρώντας πως τα όποια προβλήματα του Δήμου δεν λύνονται μέσω του τύπου. Εξακολουθούμε να το πιστεύουμε.
Πλην όμως, για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όσο η κατασκευή του ΚΕΛ Βαραμπά και μετά την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, με θέμα: «Εκτός τόπου και χρόνου για το θέμα της Αποχέτευσης, η θέση της δημοτικής παράταξης «Ανθρώπινη Πόλη – Λύσεις Ζωής» θεωρούμε υποχρέωσή μας να αποσαφηνίσουμε τα πράγματα.
Ο κ. Μεθενίτης μας κατηγορεί στην ανακοίνωσή του ότι παραθέτουμε σειρά «ψευδών, λαϊκίστικων και δημαγωγικών επιχειρημάτων» καθώς και ότι «έχουμε εγκλωβίσει εαυτούς στο παρελθόν, γύρω στο 2007, μην μπορώντας να κατανοήσουμε την κρισιμότητα των σημερινών δεδομένων» και ειδικότερα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.
 Ωστόσο παραβλέπει και δεν απαντά στα ακόλουθα πραγματικά γεγονότα:
  • Το 2010, και ενώ η οικονομική κρίση είχε ξεσπάσει, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, ήταν αυτός που υποσχέθηκε, με το προεκλογικό του πρόγραμμα, στους δημότες που τον ψήφισαν, ότι θα υποστηρίξει την προσφυγή που έχει κατατεθεί για την προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΚΕΛ Βαραμπά.
  • Μετά από ένα έτος, το 2011, όταν πλέον δεν υπήρχε και η παραμικρή αμφιβολία για το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής, η Διοίκηση άλλαξε στάση στο θέμα και πήρε την πολιτική απόφαση, «για παραίτηση από την προσφυγή» έστω και αν «δεν είναι η πρόταση που όλοι είχαμε ονειρευτεί»  «εάν και εφόσον εντός τετραμήνου έχει κλειδώσει η χρηματοδότηση κι έχει ενταχτεί το έργο του Δήμου Μαρκοπούλου στο ΕΣΠΑ» κατά τα ακριβή λεγόμενά του κ. Δημάρχου. Σήμερα λοιπόν, το έργο της αποχέτευσης δεν έχει χρηματοδοτηθεί στο σύνολό του και παρά όλα αυτά αποφασίστηκε η παραίτηση από την αίτηση ακύρωσης.
  • Επίσης, ο κ. Δήμαρχος μας κατηγορεί ότι ψευδώς ισχυριζόμαστε ότι εντάχθηκαν εκατομμύρια 3,2 ευρώ και όχι 9,7 εκατομμύρια. Του ζητούμε λοιπόν:
1ον: Να διαβάσει και πάλι την ανακοίνωσή μας, στην οποία ορθά αναφέρουμε ότι χρηματοδοτήθηκαν ως σήμερα μόνο3,2 εκατομμύρια περίπου ευρώ.
2ον: Να εξηγήσει δημόσια για ποιόν ακριβώς λόγο η Περιφέρεια δεν δίνει έγκριση δημοπράτησης της Β Φάσης Μαρκοπούλου και αν έχει  προς τούτο νόμιμο λόγο που να στηρίζεται στο σύμφωνο αποδοχής όρων. Και
3ον: Να ενημερώσει τους δημότες για το τί ακριβώς έχει γίνει με το παραλιακό μέτωπο του Πόρτο Ράφτη – που αποτελεί και το μεγαλύτερο κομμάτι της χρηματοδότησης.
Τέλος κατηγορούμαστε ότι είμαστε εκτός πραγματικότητας και εξακολουθούμε να κάνουμε λόγο για «ανέφικτες λύσεις». Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμισθεί ότι, για την περίπτωση του Δήμου Σαρωνικού, ως δια μαγείας  εγκαταλείφθηκε η πρόβλεψη εγκατάστασης ΚΕΛ στην Π. Φώκαια στη θέση Γερακίνα και αποφασίστηκε, το 2012, ότι οι περιοχές της Π. Φώκαιας, της Αναβύσσου, της Σαρωνίδας και του Λαγονησίου θα συνδεθούν μέσω παραλιακού αγωγού με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και θα εξυπηρετηθούν από το ΚΕΛ της Ψυτάλλειας. Επίσης να θυμίσουμε ότι είναι Δήμαρχος σχεδόν 2 χρόνια, χρονική περίοδος ικανή για αλλαγή χωροθέτησης. Γιατί λοιπόν ο Δήμαρχος Σαρωνικού πέτυχε στις διαπραγματεύσεις και κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να πετύχει μια λύση που φάνταζε λίγο πριν ανέφικτη;
Θέλουμε να επισημάνουμε και πάλι, πως όσο και αν υπογραμμίζονται οι λέξεις, όσα θαυμαστικά και αν χρησιμοποιούνται, όσες ανακοινώσεις και αν δημοσιεύονται, τα  γεγονότα δεν αλλάζουν, τα 30 εκατομμύρια δεν τα πήραμε ακόμη και δυστυχώς σκύψαμε το κεφάλι.
Και θέλουμε να θυμίσουμε στον κ. Μεθενίτη ότι δεν μένουμε θεατές και όσες φορές χρειάστηκε την συμπαράστασή μας – σε θέματα μάλιστα που προσφέρονται για αντιπολιτευτικές κορώνες –  του την προσφέραμε.
Το λέμε και το επαναλαμβάνουμε και δεν θα σταματήσουμε να υποστηρίζουμε ότι η παραίτηση από την αίτηση ακύρωσης ήταν τεράστιο λάθος