Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

« Ο ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΕΝΟΣ» ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ


Του Γιώργου Κασίμη πρώην Δημάρχου Αρτέμιδος.

       Το έργο μιας υπεύθυνης και σοβαρής Δημοτικής αρχής, δεν είναι μόνο να μαζεύει τα σκουπίδια, να φωτίζει τους δρόμους ή να κλείνει λακκούβες. Αυτά είναι αυτονόητα. Κύριο έργο της πρέπει να είναι η υπεράσπιση των απαιτήσεων των δημοτών και ιδιαίτερα των κοινωνικά αποκλεισμένων, όπως οι άποροι, οι ανάπηροι, οι αποφυλακισμένοι, οι εξαρτημένοι κ.λ.π.

       Η Δημοτική αρχή που ανέλαβε τον Δήμο το 2003 με Δήμαρχο τον Γ. Κασίμη, είχε βαθειά συνείδηση του δύσκολου έργου που είχε αναλάβει. Από την πρώτη στιγμή η ηγετική ομάδα του Δήμου με πρωτεργάτες τον Δήμαρχο, τους δύο αντιδημάρχους Μπ. Δαρβή και Κ. Λιανό, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Π. Χάμψα και πολλούς δημοτικούς Συμβούλους, αποφάσισε να μετέχει σε επιδοτούμενα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ για την πρόσληψη στον Δήμο κοινωνικά αποκλεισμένων δημοτών. Προσεληφθήκαν λοιπόν δώδεκα νέα παιδιά με ειδικές ανάγκες και δέκα πλησίον στην σύνταξη, με συμβάσεις αορίστου χρόνου για τους πρώτους και μέχρι θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, για τους δεύτερους. Ο λόγος που διαχειριστής του προγράμματος ορίστηκε η Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου (ΔΕΑΔΑ), ήταν διότι ο νόμος δεν έδινε την δυνατότητα στον Δήμο.
     Εξυπακούεται ότι η ΔΕΑΔΑ που ήταν τότε ανύπαρκτη, δεν θα μπορούσε ούτε να απασχολήσει, ούτε να συντηρήσει αυτό το προσωπικό. Το συνολικό ετήσιο κόστος αυτών των απασχολούμενων (μισθοί, δώρα, επιδόματα και ασφαλιστικές εισφορές) ανερχόταν στο ποσό των 300,000 ευρώ και η επιδότηση του Υπουργείου ήταν 22 ευρώ την ημέρα για τον καθένα, δηλαδή συνολικά 140.000 ευρώ. Υπήρχε δηλ. μια μαύρη τρύπα της τάξης των 160.000 ευρώ τον χρόνο για τα πρώτα τρία χρόνια και ολόκληρου του ποσού , για τα επόμενα.
     Και οι 22 εντάχθηκαν στις υπηρεσίες του Δήμου, αναλόγως με τις ειδικότητες που είχαν προσληφθεί. Στην καθαριότητα, στην ύδρευση, στις τεχνικές υπηρεσίες, στα γραφεία, στα Νομικά Πρόσωπα. ΟΥΔΕΙΣ και ΟΥΔΕΠΟΤΕ δεν εργάστηκε στην ΔΕΑΔΑ. Είναι τεράστιο ψέμα ότι η Επιχείρηση ήταν ο εργοδότης τους. Ο πραγματικός και μοναδικός εργοδότης τους ήταν ο ΔΗΜΟΣ. Η ΔΕΑΔΑ ήταν απλώς ο διαχειριστής.
     Η διοίκηση του Δήμου, αποφάσισε την ενεργοποίηση της ΔΕΑΔΑ, για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του και να συμβάλει στις δαπάνες που είχε αναλάβει με την σύμβαση. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ αποφασίσαμε την ανάληψη των παραλιακών χώρων από την ΚΕΔ, την ύπαρξη ενιαίου κανονισμού για τις κατασκευές της παραλίας, τον καθαρισμό της πόλης από κάθε λογής αντικείμενα, την ανάπτυξη καντινών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των λουομένων, την κατάθεση προτάσεων για Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Φυσικά η προσπάθεια αυτή, ανέβασε σημαντικά τα έξοδα της Επιχείρησης, αφού νοικιάστηκε κτίριο, προσλήφτηκε     διευθυντής και εξειδικευμένο προσωπικό κ.λ.π.
     Από το καλοκαίρι του 2003 άρχισαν τα προβλήματα. Οργανωμένα συμφέροντα δεν έβλεπαν με καλό μάτι την ανάπτυξη του Δήμου. Άρχισαν να πολεμούν λυσσαλέα κάθε προσπάθεια. Το θλιβερό της ιστορίας είναι ότι τα συμφέροντα αυτά σιγά – σιγά προσεταιρίστηκαν και κάποια εξέχοντα μέλη της διοίκησης του Δήμου. Η ΔΕΑΔΑ άρχισε να απαξιώνεται. Δεν είχε πλέον καμία δραστηριότητα. Στα τέλη του 2004 το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε μελέτες έργου της επιχείρησης προς το Δήμο της τάξεως των 78.000 ευρώ προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.
     Το 2005 η ΔΕΑΔΑ με μειωμένες τις δραστηριότητες της, δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων στο Δήμο. Ύστερα από αίτημα του Προέδρου της κ. Κόλτζου, οι υπηρεσίες του Δήμου συντάσσουν μελέτες έργου συνολικού ποσού 140.000 ευρώ, οι οποίες εγκρίνονται από το Δημ. Συμβούλιο, εκταμιεύονται τα χρήματα και πληρώνονται οι εργαζόμενοι για το έτος.
   Τα αδίστακτα συμφέροντα με τους πολιτικούς συνεργάτες τους όμως, δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη. Προσβάλουν τις αποφάσεις του Δ.Σ. με το γελοίο επιχείρημα ότι τα χρήματα αποτελούν έμμεση επιχορήγηση της ΔΕΑΔΑ και πλήττονται βάναυσα τα συμφέροντα του Δήμου!!! Στην πραγματικότητα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο. ΗΤΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΝ.    
   Ακολουθώντας ακριβώς το γράμμα του νόμου, η Περιφέρεια ακυρώνει τις αποφάσεις και το Ελεγκτικό Συνέδριο καταλογίζει το ποσό στον Δήμαρχο για την «ζημία που υπέστη ο Δήμος». Το 2006 κυλάει με τους εναπομείναντες εργαζόμενους του προγράμματος, να δουλεύουν στον Δήμο χωρίς να πληρώνονται ούτε ευρώ αφού είχε σταματήσει και η επιχορήγηση του ΟΑΕΔ. Οι αδίστακτοι πολιτικοί καιροσκόποι είχαν καταδικάσει αθώα παιδιά και ηλικιωμένους σε ανέχεια και εξαθλίωση για να παίξουν τα παιχνίδια τους. Το καλοκαίρι του ’06 ψηφίζεται ο νέος Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας. Μεταξύ άλλων στο άρθρο 169 προβλέπει την διάλυση των Δημοτικών Επιχειρήσεων και την ένταξη των εργαζομένων σ’ αυτήν, στον οικείο Δήμο ως μόνιμο προσωπικό. Τον Δεκέμβριο του έτους ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας για τους εργαζόμενους, με την διάλυση της ΔΕΑΔΑ και την μεταφορά του προσωπικού της στον Δήμο.
   Η νέα διοίκηση του Δήμου υπό τον κ. Αλτιπαρμάκη και τους «αποστάτες» πρώην οπλαρχηγούς του Κασίμη, που ένωσαν τις δυνάμεις τους και έδιωξαν τον « καταλογισμένο », φαίνεται ότι έχει θεϊκές ικανότητες. Ανασταίνει και τους νεκρούς. Έτσι ακυρώνουν την διάλυση της ΔΕΑΔΑ και την επανιδρύουν αφού ανακαλύπτουν ξαφνικά ότι είναι βιώσιμη!!! Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Η ΔΕΑΔΑ προσφέρεται ως δώρο στον κ. Πουλάκη και την παράταξή του που με χέρια και πόδια στήριξε την διοίκηση στον 2ο γύρο των εκλογών. Κι’ έτσι επανέρχεται το δράμα των εργαζομένων που θα συνεχίσουν απλήρωτοι και αβέβαιοι για το μέλλον τους. Η διοίκηση Πουλάκη στην ΔΕΑΔΑ, εγκαταλείπει το ένδοξο έργο της τρεις μήνες μετά, με την λήξη της καλοκαιρινής σαιζόν, με ανάθεμα στην διοίκηση που δεν την βοήθησε!!! Φυσικά ούτε λόγος για απολογισμό της διοίκησης. Τον περιμένουμε μέχρι σήμερα.
     Τον Δεκέμβριο του ’07 η διοίκηση Αλτιπαρμάκη διαλύει την ΔΕΑΔΑ και μεταφέρει τους εργαζόμενους στον Δήμο, που αναλαμβάνει να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις προς αυτούς, που έχουν να πληρωθούν 2 χρόνια και έχουν κάνει πλήθος αγωγές εναντίον του Δήμου. Οι 12 εναπομείναντες εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά και σε δόσεις από τα μέσα του ’08 και πλήθος αγωγών εκκρεμούν μέχρι σήμερα, μαζί με την εκκαθάριση της ΔΕΑΔΑ που δεν έγινε ποτέ.
     Σήμερα μετά από 10 περίπου χρόνια ο Γ. Κασίμης έχει δικαιωθεί πολιτικά και ηθικά για τις επιλογές του σε σχέση με τους εργαζόμενους. Δεν έχει ζημιώσει τον Δήμο ούτε 1 ευρώ, το αντίθετο μάλιστα. Εκκρεμεί η έφεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο που έχει πια ελάχιστη σημασία η έκβασή της. Καταλογισμένος ή όχι, ένα πράγμα δεν πρέπει ποτέ κάποιοι να ξεχνούν και να εφησυχάζουν. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΛΑΜΨΕΙ, και όλοι αυτοί που για πολιτικά παιχνιδάκια ζημίωσαν τον Δήμο και έπαιξαν με τις ψυχές, θα πληρώσουν. Θα κληθούν να δικαιολογήσουν και το τελευταίο ευρώ που έδωσαν από τον Δήμο σε αμοιβές, δικαστικά έξοδα, δικηγόρους. κατασχέσεις και πρόστιμα. Και τότε θα δούμε ποιος θα είναι «καταλογισμένος» όχι μόνο στο Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά στα μάτια των δημοτών μας.