Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Aνακοίνωση της Ανθρώπινης Πόλης για το ΚΕΛ και η εισήγηση της παράταξης

Αγαπητοί Συμπολίτες,
Δυστυχώς μετά από αγώνες 7 περίπου ετών η υπόθεση της αίτησης ακύρωσης του Δήμου μας κατά της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών για την υλοποίηση του έργου του ΚΕΛ Βαραμπά (Κρωπίας, Παιανίας κλπ) είχε θλιβερή κατάληξη.
Θυμίζουμε ότι το έτος 2005 είχε ξεκινήσει ένας αγώνας κατά του σχεδιασμού κέντρου επεξεργασίας λυμάτων (ΚΕΛ) στην περιοχή του Δήμου Μαρκοπούλου με αποδέκτη την θάλασσα της Χαμολιάς, με την σύσταση επιτροπής αγώνα για τον σκοπό αυτό.
Βασικά επιχειρήματα της επιτροπής ήταν: 1) η αλλοίωση του χαρακτήρα της θάλασσας του Πόρτο Ράφτη και της Χαμολιάς, κυρίως λόγω της αποχέτευσης σε αυτήν της βιομηχανικής Ζώνης Κορωπίου, και 2) της ενδεχομένης ρύπανσης και όχλησης της πόλης του Μαρκοπούλου – η οποία βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων περίπου από το ΚΕΛ – από την λυματολάσπη.
Την ίδια χρονιά (2005) το τότε Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και το έτος 2009 το επόμενο από αυτό Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε ομόφωνα και πάλι την πλήρη αντίθεσή του με τον σχεδιασμό του πιο πάνω έργου. Να θυμίσουμε βέβαια ότι για το θέμα αυτό είχε πραγματοποιηθεί και Λαϊκή Συνέλευση.
Πάραυτα, το ίδιο έτος (2009) με την υπ΄αριθμ. πρωτ. 144233/09.09.2009 Κοινή Υπουργική Απόφαση εγκρίθηκαν τελικά οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί για την υλοποίηση του έργου του ΚΕΛ Βαραμπά.
Κατά της έγκρισης αυτής, ο Δήμος μας άσκησε το έτος 2010 αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η προηγούμενη σταθερή στρατηγική του Δήμου, επί έξι περίπου χρόνια, ανετράπη τον Οκτώβριο του 2011 όταν, για πρώτη φορά, το νυν Δημοτικό Συμβούλιο άλλαξε στάση στο θέμα και κατά πλειοψηφία δεσμεύτηκε πολιτικά, να προχωρήσει στην παραίτηση από το δικαίωμα και το δικόγραφο της προσφυγής υπό την προϋπόθεση ότι εντός τετραμήνου, δηλαδή μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2012, θα είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση το έργο «Δίκτυα Αποχέτευσης Ακαθάρτων και Αναβάθμιση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Μαρκοπούλου».
Την προηγουμένη Τετάρτη (31-10-2012) το Δημοτικό Συμβούλιο αναίρεσε πλέον οριστικά και αμετάκλητα κατά πλειοψηφία όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του.
Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, με μοναδική εξαίρεση την παράταξη μας, ψήφισε την παραίτηση από την αίτηση ακύρωσης ΧΩΡΙΣ μέχρι στιγμής να έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση για το έργο «Δίκτυα Αποχέτευσης Ακαθάρτων και Αναβάθμιση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Μαρκοπούλου».
Έως σήμερα έχει χρηματοδοτηθεί μόνο ο βιολογικός καθαρισμός προϋπολογισμού περίπου 3.200.000€, ενώ για το υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος του έργου (την Β φάση Μαρκοπούλου και το παραλιακό μέτωπο Πόρτο Ράφτη), συνολικού προϋπολογισμού, πάνω από 22.000.000€, δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα.
Ο κ. Μεθενίτης στήριξε την αλλαγή της στάσης του στην αναγκαιότητα της στρατηγικής που επιβάλουν οι καιροί και στο αίσθημα ευθύνης από το οποίο διακατέχεται.
Δυστυχώς, ξέχασε την συμμετοχή του στην επιτροπή αγώνα του ΚΕΛ Βαραμπά το 2005, ξέχασε τους μύδρους που εξαπέλυε όλα αυτά τα χρόνια κατά του έργου, ξέχασε ότι στο προεκλογικό του πρόγραμμα (2010) ρητά δεσμεύθηκε για την «Υποστήριξη της προσφυγής που έχει κατατεθεί για την προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΚΕΛ Βαραμπά» και τέλος φρόντισε και για την ανατροπή της περσινής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία τουλάχιστον είχαν τηρηθεί τα προσχήματα.
Υποσχέθηκε μάλιστα να βρίσκεται από δω και στο εξής συχνά - πυκνά στην πόρτα της Περιφέρειας και να πιέζει για την χρηματοδότηση των έργων της πόλης, παραδεχόμενος στην ουσία πως επί 22 μήνες δεν έκανε καλά την δουλειά του.
Δεν γνωρίζουμε αγαπητοί συμπολίτες για ποίον λόγο ο κ. Μεθενίτης υπέκυψε στους εκβιασμούς των αρμοδίων οργάνων και επέτρεψε την κατασκευή ενός έργου που μπορεί να είναι μεν αναγκαίο για τους γειτονικούς Δήμους, αλλά που ο σχεδιασμός του είναι οικονομοτεχνικά ασύμφορος και η χωροθέτησή του εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο εργολαβικά συμφέροντα, όπως και ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος παραδέχθηκε κατά την έναρξη της συνεδρίασης.
Οι απαντήσεις που λάβαμε δεν ήταν πειστικές.
Θεωρούμε πως αν η Διοίκηση ενδιαφερόταν τόσο πολύ για την αποχέτευση, όπως διατυμπανίζει, θα έπρεπε, πριν την παραίτηση από την προσφυγή, να είχε φροντίσει τουλάχιστον να εξασφαλίσει την χρηματοδότησή της, πριν δηλαδή κάψει το τελευταίο της διαπραγματευτικό χαρτί.
Από την 1η στιγμή θα έπρεπε να αγωνισθεί για την αλλαγή της χωροθέτησης του ΚΕΛ Βαραμπά καθώς και των περιβαλλοντικών όρων και ταυτόχρονα να είχε κάνει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Με τιμή,
Η Δημοτική ομάδα της μείζονος μειοψηφίας
«ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ – ΛΥΣΕΙΣ ΖΩΗΣ»
Και η επικεφαλής Παναγιώτα Κατσίκη



Η εισήγηση της Δημοτικής Παράταξης «Ανθρώπινη Πόλη – Λύσεις Ζωής»

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε και κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Θέλουμε να πάρουμε τα πράγματα από τη αρχή για να σας εξηγήσουμε με σαφήνεια τον συλλογισμό μας:
Σήμερα συζητάμε και πάλι για την παραίτηση του Δήμου μας από την αίτηση ακύρωσης που άσκησε ενώπιον του Σ.τ.Ε. κατά του ΚΕΛ Παιανίας Κορωπίου για το πω απλά.
Το θέμα αυτό έρχεται για συζήτηση 2η φορά.
Στην προηγούμενη συζήτηση της 21-10-2011 η απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία είχε το ακόλουθο περιεχόμενο:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαρκοπούλου αποφασίζει σχετικά με την Αποχέτευση Μαρκοπούλου – Πόρτο Ράφτη, εφόσον εντός του επομένου τετραμήνου, δηλαδή μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2012, έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση το έργο «Δίκτυα Αποχέτευσης Ακαθάρτων και Αναβάθμιση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Μαρκοπούλου», ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, δεσμεύεται πολιτικά και αποφασίζει να προχωρήσει τότε και μόνο υπό την παραπάνω προϋπόθεση, στην παραίτηση από το δικαίωμα και το δικόγραφο, της αίτησης ακύρωσης που έχει υποβληθεί κατά της υπ' αριθμόν 144233/09-09-2009 ΚΥΑ για τα Έργα Αποχέτευσης Ακαθάρτων Υδάτων Κεντρικού Τμήματος Ανατολικής Αττικής.
Αυτή ήταν η απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν της εισήγησης του κ. Δημάρχου.
Όπως προσδιορίσαμε στην πιο πάνω συνεδρίαση που έγινε πέρσι, στο έργο της αποχέτευσης Μαρκοπούλου – Πόρτο Ράφτη περιλαμβάνονται κατά τον χρόνο εκείνο τρία (3) επιμέρους έργα. Ειδικότερα:
1.- Η Αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού προϋπολογισμού περίπου 3.200.000 €,
2.- Η Κατασκευή Δικτύου Πόλεως Μαρκοπούλου - Β φάση προϋπολογισμού περίπου 5.600.000 €, και
3.- Και τρίτο και σημαντικότερο, το παραλιακό κομμάτι του Πόρτο Ράφτη, που ξεκινά από την Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα και διατρέχει όλο το παραλιακό μέτωπο, Ντρίβια, Βουρλέζα, Άγιο Νικόλα, Καλό Γυαλό, Χιλίστρα, Καλούα, σούπερ μάρκετ του Σουλιώτη και σε βάθος 150 μέτρων, προϋπολογισμού περίπου 18 εκατομμυρίων € plus, μαζί με τα αντλιοστάσια μεταφοράς.
Ειδικότερα ο κ. Δήμαρχος στην εισήγησή του, της 21-10-2011, προς το Δημοτικό συμβούλιο, είπε επί λέξει, μεταξύ άλλων, τα εξής.

• «Η πρότασή μας αυτή [εννοείται η πρόταση που υπεβλήθη προς το Δημοτικό Συμβούλιο] είναι μια πρόταση η οποία λύνει δύο ζητήματα. Πρώτον, δίνει τη δυνατότητα σε μας να πούμε δημόσια ότι δεν συζητάμε ούτε κουβεντιάζουμε “στον αέρα”, ούτε λέμε κάτι το οποίο είναι θεωρητικό. Έχουμε μια επίσημη πολιτική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μια επίσημη πολιτική δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου καταγεγραμμένη σε Απόφαση ότι, αν και εφόσον μέσα στο επόμενο τετράμηνο γίνει η ένταξη και “κλειδώσει” η χρηματοδότηση του έργου, τότε και μόνο τότε ο Δήμος Μαρκοπούλου με νεώτερη Απόφασή του… [ εννοείται θα παραιτηθεί από την προσφυγή].
Σήμερα μόνο η πολιτική δέσμευση υπάρχει. Τότε και μόνο τότε και εφόσον έχει υλοποιηθεί η χρηματοδότηση του έργου αυτού, θα υπάρξει νεώτερη Συνεδρίαση και το Δημοτικό Συμβούλιο θα πάρει την Απόφαση για την παραίτηση από τη συγκεκριμένη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη πολιτική δέσμευση και Απόφαση μας δίνει τη δυνατότητα να δείξουμε αφενός μεν στους συνομιλητές μας ότι συζητάμε σοβαρά, συγκεκριμένα και αξιόπιστα, έχοντας στα χέρια μια δεσμευτική πολιτική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη θέση μας απέναντι στη συγκεκριμένη προσφυγή, θέτει όμως ως απαραίτητη προϋπόθεση υλοποίησής της την εντός τετραμήνου [εννοείται χρηματοδότηση]..
Είναι προφανές ότι, εάν δεν είναι τετράμηνο και είναι τέσσερις μήνες και 10 μέρες, θα το δούμε τότε το ζήτημα. Δεν θα είναι αυτό νομίζω που θα μας χαλάσει μετά από 20 χρόνια αναμονής, αλλά βάζουμε έναν πρώτο συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα να έχει ενταχτεί το έργο και να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση. […].-
Συνεχίζει ο κ. Δήμαρχος στην εισήγησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο:
• «Πιστεύουμε ότι δεν είναι η πρόταση που όλοι είχαμε ονειρευτεί, αλλά πιστεύουμε ότι, κάτω από τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όλες οι άλλες εναλλακτικές λύσεις είναι πολύ -μα πολύ- χειρότερες.
• «Τα χρήματα σίγουρα είναι δικά μας, με την έννοια ότι γι' αυτόν το σκοπό προορίζονται».
• Είπα και σε μια συζήτηση που έκανα ότι, εάν δούμε ότι κάποια στιγμή κάτι απ' αυτά που συζητάμε ή ζητάμε δεν πάει καλά, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε και το θέμα της απευθείας παρέμβασης πλέον στην ίδια την Κοινότητα. Να δούμε και να μεταφέρουμε και εκεί ότι εμείς έχουμε τις λύσεις που χρειάζονται και παρόλα αυτά το όποιο Ελληνικό Κράτος με την όποια μορφή του δεν μας χρηματοδοτεί. Αυτή είναι η συνολική πρόταση την οποία σήμερα θέλουμε να καταθέσουμε.
• «Αυτή είναι η απόφαση που παίρνουμε σήμερα. Και την επαναλαμβάνω για να γίνει σαφές:
Δεν παίρνουμε καμία Απόφαση σήμερα για παραίτηση από την προσφυγή∙ παίρνουμε την πολιτική δέσμευση, εάν και εφόσον εντός τετραμήνου έχει κλειδώσει η χρηματοδότηση κι έχει ενταχτεί το έργο του Δήμου Μαρκοπούλου στο ΕΣΠΑ.
Να έχουμε σαφέστατη πολιτική δέσμευση η οποία όμως είναι υπαρκτή. Δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε κουτοπόνηρα. Θεωρώ ότι αυτό δεν τιμάει κανέναν. Θα υλοποιήσουμε τουλάχιστον ως Δημοτική Αρχή και με τις όποιες δυνάμεις έχουμε τη δέσμευση αυτή για παραίτηση από τη συγκεκριμένη προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας. Αυτή είναι η πρόταση την οποία καταθέτουμε σήμερα και την οποία θέτουμε υπ' όψιν σας.»

Συνοπτικά λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα παραιτηθεί από την αίτηση ακύρωσης μόνο υπό 2 προϋποθέσεις:
1ον: Ότι θα χρηματοδοτηθεί το έργο της αποχέτευσης Μαρκοπούλου – Πόρτο Ράφτη στο οποίο περιλαμβάνεται, όπως είπαμε, η Αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού, η Κατασκευή Δικτύου Πόλεως Μαρκοπούλου – Β φάση και το παραλιακό κομμάτι του Πόρτο Ράφτη μαζί με τα αντλιοστάσια. Και
2ον: Ότι η χρηματοδότηση θα γίνει εντός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου.
Όλοι μας εδώ είχαμε καταλάβει ότι οι προϋποθέσεις αυτές είχαν συζητηθεί με τα όργανα της περιφέρειας και είχαν γίνει δεκτές από αυτά.
Υπήρχε δηλαδή μια πολιτική συμφωνία στην οποία ο κ. Δήμαρχος δέχθηκε ως αναγκαίο κακό το ΚΕΛ Βαραμπά προκείμενου να εξασφαλίσει για τον Δήμο την χρηματοδότηση της Αποχέτευσης.
Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους κανείς δεν ήθελε κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στο Βαραμπά. Για αυτόν το λόγο συστάθηκε επιτροπή αγώνα, για αυτόν τον λόγο όλες οι προηγούμενες αποφάσεις παλαιότερων δημοτικών συμβουλίων ήταν ομόφωνα κατά του έργου, για αυτόν τον λόγο κ. Δήμαρχος έβγαζε φλογερές ανακοινώσεις.
Αλλά καλώς ή καλώς, συμβιβάστηκε, δεν θέλω να το σχολιάσω αυτό, όταν του υποσχέθηκαν την αποχέτευση.

- Σήμερα όμως τί άλλαξε και ξανασυζητάμε το θέμα;

Η αλήθεια είναι, κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι, ότι η Περιφέρεια από την πλευρά της δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που έδωσε στον κ. Δήμαρχο.
Δηλαδή έχει χρηματοδοτηθεί μόνο ο βιολογικός καθαρισμός προϋπολογισμού περίπου 3.200.000€ ενώ για την β φάση Μαρκοπούλου και το παραλιακό μέτωπο, συνολικού προϋπολογισμού, περίπου 22.600.000€ ακόμα περιμένουμε.
Αυτό που έχει δηλαδή δώσει μέχρι σήμερα η περιφέρεια σε σχέση με την συμφωνία είναι ψίχουλα.
Και ειλικρινά μπορεί να μιλούμε από την θέση της αντιπολίτευσης και αρκετά από τα μέλη μας να μην συμφωνούνε συνολικά με την χωροθέτηση και τον σχεδιασμό του έργου του ΚΕΛ Βαραμπά αλλά συνολικά ως παράταξη ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ τις αποφάσεις που πήραμε όλοι μαζί έστω και κατά πλειοψηφία.
Και οι αποφάσεις αυτές στηρίχθηκαν σε μια συγκεκριμένη συμφωνία που έγινε με την περιφέρεια και της οποίας τώρα αλλάζουν οι όροι.
- Γιατί;
- Γιατί λένε ότι δεν μας εμπιστεύονται.
- Και γιατί κ. Συνάδελφοι θα πρέπει να τους εμπιστευτούμε εμείς;
- Γιατί όταν ενώ έχουμε ήδη ώριμες μελέτες δεν χρηματοδοτούνται τα έργα;
- Γιατί όταν εδώ και χρόνια έχουμε ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης καθ΄ υπόδειξη των αρμοδίων υπηρεσιών ξαφνικά θυμούνται δήθεν «πύκνωση» του Πόρτο Ράφτη και να κάνουν πίσω ως προς την χρηματοδότηση;
- Γιατί δεν εμπιστεύονται ένα ολόκληρο δημοτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει και αποφασίζει ότι ΠΡΑΓΜΑΤΙ θα παραιτηθεί από την αίτηση ακύρωσης υπό την τήρηση προσυνεννοημένων και προκαθορισμένων προϋποθέσεων;

Εμείς αντιθέτως σεβόμαστε όλους εσάς, τον χρόνο σας και το ενδιαφέρον σας για αυτόν τόπο, ακόμα και αν διαφωνούμε μαζί σας, και εξοργιζόμαστε να κοροϊδεύεται ένα ολόκληρο δημοτικό συμβούλιο λες και είναι τάξη της 1ης δημοτικού.
- Και αλήθεια κ. Συνάδελφοι αν παραιτηθούμε από την αίτηση ακύρωσης, ποιος μας διαβεβαιώνει ότι αύριο το έργο της αποχέτευσης θα χρηματοδοτηθεί;
- Επειδή μας το υπόσχονται;
- Όπως μας υποσχέθηκαν και πριν από ένα χρόνο την χρηματοδότηση εντός 4 μηνών;
- Και δεν θα είμαστε τουλάχιστον αφελείς να πιστέψουμε ότι θα χρηματοδοτηθεί μεγαλύτερο μέρος του Πόρτο Ράφτη, με την περιβόητη «πύκνωσή» του , δηλαδή ένα έργο 12 περίπου εκατομμυρίων επιπλέον, όταν σήμερα, που υπάρχουν τα χρήματα, δεν χρηματοδοτείται ένα επιμέρους τμήμα αυτού του ίδιου έργου;

Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι η περιφέρεια είναι υποχρεωμένη να χρηματοδοτήσει το έργο εφόσον υπάρχουν ώριμες μελέτες.
Δεν μας κάνουν χάρη.

Και επίσης πρέπει να αντιληφθούμε ότι με την απόσυρση της προσφυγής μας αποδεσμεύονται περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.
- Ειλικρινά, πιστεύετε ότι δεν μπορούν να δώσουν το πολύ 30 εκατομμύρια για Δήμο μας, ο οποίος στο τέλος - τέλος μπορεί να υποστεί και τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή από ενδεχόμενη αστοχία του έργου;
- Και αν κ. Συνάδελφοι δεν μας χρηματοδοτήσουν τί θα πούμε αύριο στους Δημότες;
Ότι η Χαμολιά δέχεται τα απόβλητα του Κορωπίου, της Παιανίας και των Γλυκών Νερών, ότι η λυματολάσπη είναι σε απόσταση αναπνοής από το Μαρκόπουλο, με ότι επιπτώσεις αυτό ενδεχομένως να συνεπάγεται, αλλά εσείς θα έχετε ακόμα τους βόθρους;

- Αυτό είναι το καθήκον μας;
- Με αυτόν τον τρόπο προωθούμε τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών μας χωρίς να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε το πλέον αυτονόητο αντάλλαγμα από μία πολιτική διαπραγμάτευση – την αποχέτευση που είναι υποχρεωμένη η περιφέρεια να μας χρηματοδοτήσει;

Η παράταξή μας, στο προηγούμενο συμβούλιο, είχε ψηφίσει κατά συνείδηση – λαμβάνοντας ως γνώμονα τις διαβεβαιώσεις του κ. Δημάρχου – και κάθε μέλος της είχε διαφορετική άποψη επί του θέματος. Σήμερα η παράταξή μας έχει ΟΜΟΦΩΝΗ άποψη και σας λέει ξεκάθαρα να μην κάνετε τέτοιο ολέθριο λάθος.

Ο εκβιασμός και η κοροϊδία έχει και τα όριά του.

Σήμερα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να πιέσουμε για την χρηματοδότηση και πρέπει η ευκαιρία να μην μείνει ανεκμετάλλευτη.
Καίμε το τελευταίο μας διαπραγματευτικό χαρτί.
Σας εκλιπαρούμε να μην κάνετε αυτό το λάθος.
Σήμερα πρέπει να σκεφτούμε όλοι μαζί, πολύ σοβαρά, έξω από πολιτικές παρατάξεις για το καλό του τόπου και την πραγματική ποιότητα ζωής αυτού.
Μην ψηφίσετε την παραίτηση από την αίτηση ακύρωσης.

Η Δημοτική ομάδα της μείζονος μειοψηφίας
«ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ – ΛΥΣΕΙΣ ΖΩΗΣ»
Και η επικεφαλής Παναγιώτα Κατσίκη