Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΠΟΙΟΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΕΤΕ κ. ΜΕΘΕΝΙΤΗ;


Στις 27/6/2012, κυκλοφόρησε μία ακόμα ανακοίνωση του κ. Μεθενίτη, με την οποία καταφέρεται εναντίον της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής του κ. Μαγουλά. Σ’ αυτήν, τον κατηγορεί για ανεξόφλητες οφειλές μεγάλου ύψους προς τρίτους – άγνωστες, όπως διατείνεται, προς τη νυν Δημοτική Αρχή - οι οποίες είναι άμεσα απαιτητές.

Ο κ. Μεθενίτης, αφού χρειάστηκε έναν ολόκληρο χρόνο (όπως δήλωσε ο ίδιος στο Δημοτικό Συμβούλιο) για να πληροφορηθεί ότι, «η υπηρεσία εσόδων του Δήμου αποτελείται από ένα άτομο που είναι και προϊστάμενος του εαυτού του», μετά από (18) μήνες ως επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής, μαθαίνει κάτι ακόμη. Ποτέ δεν είναι αργά!  
Ωστόσο και επί του θέματος, τονίζουμε πως προτιθέμεθα να επαληθεύσουμε τη φύση και το ύψος των απαιτήσεων, αλλά επί της αρχής δεχόμεθα ότι πράγματι είναι έτσι. Επ’ αυτού, θα θέλαμε όμως να θέσουμε τα παρακάτω ερωτήματα στον κ. Δήμαρχο:
1.      Ο ίδιος δεν είναι που ανέθεσε απευθείας και χωρίς διαγωνισμό σε ορκωτούς λογιστές της αρεσκείας του, το διαχειριστικό έλεγχο των χρήσεων 2007-2010, έναντι αμοιβής 60.000€; Και όπως έχουμε επανειλημμένως καταγγείλει, το πόνημα των ορκωτών δεν ετιτλοφορείτο «Διαχειριστικός Έλεγχος», ως όφειλε, αλλά «Επιμελής  Επισκόπηση»! Οι συγκεκριμένοι ελεγκτές δεν εντόπισαν τις επίμαχες υποχρεώσεις του Δήμου; Αν όχι, προφανώς δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Αν ναι, τότε γιατί δηλώνετε πως το μάθατε τώρα κ. Μεθενίτη;
2.      Οι συγκεκριμένες απαιτήσεις των πιστωτών, φαίνονται ή όχι στους έως τώρα ισολογισμούς του Δήμου, συμπεριλαμβανομένου και του 2010 που συνέταξε η δική σας Διοίκηση κ. Μεθενίτη; Οι ορκωτοί ελεγκτές που έλεγχαν τους ισολογισμούς και τα προσαρτήματά τους και οι οποίοι χαίρουν της απολύτου εμπιστοσύνης σας μιας και τους αναθέσατε χωρίς διαγωνισμό τον έλεγχο  και του ισολογισμού του 2011, επίσης δεν είχαν διαπιστώσει τίποτα; Αν όχι, προφανώς δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Αν ναι, τότε γιατί δηλώνετε πως το μάθατε τώρα κ. Μεθενίτη;

3.      Τα σχετικά παραστατικά των πιστωτών υπάρχουν στο λογιστήριο του Δήμου μας; Ποιος τα παρακολουθεί; Οι ίδιοι άνθρωποι δεν στελέχωναν τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και επί διοικήσεως Μαγουλά; Δεν γνώριζε το λογιστήριο την ύπαρξη των τιμολογίων; Αν όχι, προφανώς δεν έκανε καλά τη δουλειά του. Αν ναι, τότε γιατί  δηλώνετε πως το μάθατε τώρα κ. Μεθενίτη;
Ένα είναι σίγουρο, κάποιος/οι ευθύνονται και θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Ο κ. Μεθενίτης όφειλε να γνωρίζει τι παρέλαβε και να σταματήσει να παριστάνει αφ’ ενός τον έκπληκτο και αφ’ ετέρου να μεταθέτει αλλού τις ευθύνες του. Καλούμε τον κ. Μεθενίτη να συνειδητοποιήσει - έστω και μετά από 18 μήνες - ότι είναι Δήμαρχος και πως θα πρέπει επιτέλους να διοικήσει. Να διοικήσει αποτελεσματικά και με έργα επ’ ωφελεία των δημοτών και των κατοίκων του Δήμου, ακόμα κι αν χρειαστεί να «σπάσει αυγά». Μέχρι στιγμής, πάντως, θα τον θυμόμαστε μόνο ως τον Δήμαρχο που εξέδιδε ανακοινώσεις και διόριζε ημετέρους.
Ο κ. Μεθενίτης κλείνει την ανακοίνωσή του, με τη φράση: «Η ελπίδα μας (αν όχι η αγωνία μας) είναι, αυτές οι δυο δυσάρεστες εκπλήξεις, να είναι και οι τελευταίες!».
Μετά από (18) μήνες στη Διοίκηση του Δήμου, την παραπάνω φράση μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορούμε να την εκλάβουμε. Ας γνωρίζει ο κ. Μεθενίτης πως αν διοικούσε μια ανώνυμη εταιρία για (18) μήνες και ξαφνικά ανακοίνωνε στο διοικητικό της συμβούλιο πως δεν γνωρίζει πόσα και σε ποιους χρωστάει η εταιρία, θα είχε πάει προ πολλού στο σπίτι του.
Με επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν μπορεί να καλύπτεται η διοικητική ανεπάρκεια, η μεροληψία στη λήψη αποφάσεων και η περιφρόνηση των νομικών υποχρεώσεων για τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων του Δήμου. Ο κόσμος παρακολουθεί, αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και όταν έρθει η ώρα θα πει την τελευταία λέξη.


Πόρτο Ράφτη, 28/06/2012
«ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ»
το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ