Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ…κ.ά.


Η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σήμερα, είναι ελλιπής και στο μεγαλύτερο μέρος της είναι αντιγραφή της ξεπερασμένης πρότασης αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που είχε ψηφίσει το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Για τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε την εισήγηση και υποβάλουμε την παρακάτω δική μας ολοκληρωμένη θέση:


Το σχέδιο νόμου, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, το οποίο κατατέθηκε για διαβούλευση, πιστεύουμε πως κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, κρατώντας, ωστόσο, επιφύλαξη για το περιεχόμενο της Στρατηγικής Μελέτης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), καθώς και για το Σχέδιο Δράσης, το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί.

Οι άξονες που κινείται, δηλαδή το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η παραγωγή, κ.α’, ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στις σύγχρονες απαιτήσεις, αφού ληφθεί υπόψη και η δύσκολη εποχή που ζούμε.

Επίσης, αποδίδει ισότιμη βαρύτητα στον αστικό και εξω-αστικό χώρο, προβλέπει περιορισμό - ανάσχεση της αστικής διάχυσης, προστασία και διατήρηση των αδόμητων εξω-αστικών χώρων με προώθηση της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής και στη γεωργική γη.

Προσδιορίζει μεταστροφή της κλασικής οικοδομικής δραστηριότητας προς τις αναπλάσεις με βιοκλιματικό χαρακτήρα και στις επιμέρους αναβαθμίσεις του κτιριακού αποθέματος.

Η χωρική υποενότητα των Μεσογείων, παραμένει ένα ιστορικά και λειτουργικά σημαντικό φυσικό και αγροτικό τοπίο, με το περιβάλλον να αντιμετωπίζεται ως πλουτοπαραγωγικός πόρος με ιδιαίτερη έμφαση στη διαφύλαξη του αστικού τοπίου, της βιοποικιλότητας και των παραδοσιακών καλλιεργειών.

Προβλέπει ασφαλή και περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των στερεών αποβλήτων με μείωση παραγωγής αποβλήτων, αξιοποίηση των υλικών από τα απόβλητα, εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές, κατεδαφίσεις κλπ. Σχεδιάζει την διαχείριση απορριμμάτων, βασισμένο στο τρίπτυχο «ανακύκλωση – κομποστοποίηση – επανάχρηση» κλπ.

Σε ότι αφορά τη διαχείριση λυμάτων, προβλέπεται η κάλυψη όλων των εντός σχεδίου περιοχών της Αττικής με αποχετευτικό δίκτυο, συνοδευόμενο με το απαραίτητο δίκτυο βιολογικών καθαρισμών.

Στις ζώνες προστασίας ορεινών όγκων, ρεμάτων, δασικών εκτάσεων, ευαίσθητων περιοχών και στη γεωργική γη Α’ προτεραιότητας, δεν θα επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Σε τμήμα της «Μερέντας» και σε εκτός επιρροής του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, θα επιτρέπεται η ανάπτυξη συστημάτων αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας. Η Κίνησή μας διατηρεί επιφύλαξη σ’ αυτή την προοπτική, έως ότου παρουσιασθούν και μελετηθούν τα όποια επιχειρηματικά σχέδια προκύψουν επ’ αυτού.

Το αττικό τοπίο αναγνωρίζεται ως βασικό συστατικό στοιχείο της ευημερίας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής μας. Διαπιστώνεται ότι, το αττικό τοπίο έχει υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις και συνεχίζει να απειλείται καίρια με υποβάθμιση ή και καταστροφή από άστοχες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, αποτέλεσμα υπερβολικής εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, αδυναμίας σχεδιασμού και ελέγχου των χρήσεων γης και της συνεχιζόμενης εξάπλωσης των οικισμών, των παραγωγικών και άλλων χρήσεων στον εξω-αστικό χώρο.

Για την ανάσχεση των παραγόντων υποβάθμισης, προωθούνται συντονισμένες πολιτικές, οι οποίες είναι:

  • Ιδιαίτερη έμφαση στον περιορισμό των επεκτάσεων με τον αυστηρό έλεγχο της τεκμηρίωσης αναγκαιότητας αυτών, λαμβάνοντας υπ’ όψη την πορεία εφαρμογής των προηγουμένων επεκτάσεων, παροχή εισφορών για κάλυψη αναγκών σε κοινόχρηστους χώρους ή κοινωφελή έργα, στροφή του κατασκευαστικού κεφαλαίου σε έργα ανακύκλωσης - επανάχρησης της ήδη πολεοδομημένης γης, καθώς και δραστική μείωση της εκτός σχεδίου δόμησης με κατάργηση των παρεκκλίσεων αρτιότητας, με ενσωμάτωση του κόστους για τις υποδομές μέσω της θέσπισης αντισταθμιστικών ωφελειών και ενθάρρυνση εναλλακτικών χρήσεων στο γεωργικό τομέα.
  • Η περιαστική γεωργική δραστηριότητα διατηρείται και ενισχύεται για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και να αντιμετωπιστούν οι ισχυρές πιέσεις από τις οικιστικές χρήσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να αναδειχθεί και ο οικονομικός ρόλος πλέον, ιδιαίτερα την περίοδο που διάγουμε, της γεωργικής δραστηριότητας.
  • Δημιουργούνται τα γεωργικά πάρκα περιβαλλοντικής διαχείρισης όπως είναι το Αττικό Πάρκο των Μεσογείων στην περιοχή μας, χωρίς αλλαγή των όρων δόμησης, διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, ενθάρρυνση της στήριξης αγροτικών δραστηριοτήτων, ανάπτυξη αγροτουρισμού, ήπια αναψυχή και φυσιολατρικές δραστηριότητες. Στους γεωργούς που δραστηριοποιούνται εντός ορίων του Αττικού Πάρκου δίδονται κίνητρα. Απαραίτητη η συγκρότηση φορέα διαχείρισης του Πάρκου για την κατάρτιση προδιαγραφών διαχείρισής του. Οι ορεινοί όγκοι της Λαυρεωτικής (Μερέντα, Μαυροβούνι, Πάνειο, Όλυμπος, κτλ.), καθορίζονται ως περιοχές αναψυχής, εντός των οποίων υπάρχουν αρχαίες και νεότερες μεταλλευτικές εγκαταστάσεις.
  • Σχεδιασμός και διαχείριση περιαστικών πάρκων όπως το οικολογικό-πολιτιστικό πάρκο Βραώνας Μεσογείων, με προστασία και ανάδειξη περιοχών αρχαιολογικού και οικολογικού ενδιαφέροντος. Καθορίζονται υγρότοποι που προστατεύονται από τη δόμηση, επιχωμάτωση, οχλούσες δραστηριότητες, κτλ.

Τέτοιοι στην περιοχή μας είναι το ρέμα Πύργου Βραώνας, ρέμα του

Ερασίνου ποταμού και το έλος Βραώνας.

  • Καθορίζονται τόποι γεωμορφολογικού και ελκυστικού τοπίου, όπως στην περιοχή μας είναι το Χώνι - Λιάγκι Μερέντας. Περαιτέρω αξιοποίηση του υπάρχοντος ειδικού προγράμματος προστασίας υδατορεμάτων Αττικής, όπου εκεί περιλαμβάνεται το ρέμα Αγ. Γεωργίου ως υδατόρεμα Γ’ επιπέδου.
  • Προωθείται θέσπιση ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης ακτών με εφαρμογή της αρχής της ελεύθερης πρόσβασης στις ζώνες αιγιαλού και παραλίας, με διεύρυνση και ενίσχυση του δημόσιου και κοινόχρηστου χαρακτήρα όλης της παραλιακής ζώνης, με αποφυγή συνεχούς τοποθέτησης σκιάστρων και αφαίρεση παράνομων περιφράξεων. Αποφυγή εκτεταμένων χώρων στάθμευσης και διαμόρφωση δικτύων πεζοπορίας και ποδηλάτου, απομάκρυνση ασύμβατων με την ακτή δραστηριοτήτων, κατεδάφιση αυθαιρέτων στον αιγιαλό και περιορισμό των λιμενικών έργων στα απολύτως αναγκαία.

Εξ όλων των ανωτέρω εκτεθέντων, γίνεται φανερό ότι οι προβλέψεις του νέου Ρυθμιστικού αναφορικά με το δήμο Μαρκοπούλου, δεν είναι συμβατές σε μεγάλο μέρος με τις αποφάσεις του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, σε ότι αφορά το υπό αναθεώρηση ΓΠΣ.

Συνεπώς, θα πρέπει να αναδιατυπωθούν οι θέσεις των δημοτικών παρατάξεων σε εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν εξ αυτού του λόγου. Πως για παράδειγμα επιθυμούμε να εξελιχθούν οι πόλεις του Δήμου μας, το Πόρτο Ράφτη και το Μαρκόπουλο. Ανάπτυξη σε ποιοτική οικιστική περιοχή με κατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού, αγροτουρισμού; Ή να διεκδικήσουν υπαγωγή στον αναπτυξιακό πόλο των Μεσογείων; Στο δίλημμα αυτό, η «Δύναμη Ελπίδας» απαντά θετικά στο πρώτο σκέλος.

Όσον αφορά τον πληθυσμό του Δήμου Μαρκοπούλου, θεωρούμε ότι για τα επόμενα (20) χρόνια, που προβλέπονται δύσκολα, θα υπάρξει σημαντική ανάσχεση της αύξησής του. Συνεπώς, δεν συμμεριζόμαστε τις εκτιμήσεις της εισήγησης της Δημοτικής Αρχής για τόσο μεγάλη αύξηση του πληθυσμού, ούτως ώστε να τεκμηριώνεται η ανάγκη επεκτάσεων σχεδίου πόλης στο Πόρτο Ράφτη, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν υλοποιηθεί, ακόμη, οι πράξεις εφαρμογής των ενταγμένων στο σχέδιο πόλης περιοχών.

Ιδιαίτερα για τις περιοχές του Αυλακίου - Πούντας και Χαμολιάς, θεωρούμε ότι για την πόλη του Πόρτο Ράφτη αποτελούν απόθεμα για χώρους πολιτισμού και αθλητισμού που τόσο λείπουν και από την όλη περιοχή του Δήμου μας. Θεωρούμε, επίσης, ότι η μετατροπή του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής σε ΒΙΠΑ είναι σε λάθος κατεύθυνση, αλλά εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να χωροθετηθεί ως αντικατάσταση, σε άλλο σημείο.

Σε ότι αφορά την χωροθέτηση θέσης Β’ κοιμητηρίου και εφόσον δεν καρποφορήσουν οι ενέργειες εξεύρεσης κατάλληλου χώρου, ίσως θα πρέπει να διερευνηθεί η δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου σε συνεργασία με όμορους Δήμους.

Αναφορικά με την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για δημιουργία σχολικών εγκαταστάσεων, φρονούμε πως η πρόταση για έγκριση χώρου σχολικής στέγης στον ευρύτερο χώρο του ιπποδρόμου είναι δύσκολα υλοποιήσιμη για διαφόρους λόγους. Αντ’ αυτού, προτείνουμε την εξέταση χωροθέτησης σχολείων, κτιρίων διοίκησης, γηπέδων, κλειστού γυμναστηρίου κλπ, στην υπό μελέτη 6η γειτονιά (Δρίβλια), μια και θα έχει ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα.




Πόρτο Ράφτη, 21/12/2011


Για τη Δημοτική Κίνηση

«ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ»

το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ