Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Η τοποθέτηση της παράταξης για το πόρισμα των ορκωτών λογιστών σχετικά με την οικονομική διαχείριση της περιόδου 2007-2010







Ημερομηνία: 4/12/2011

Αγαπητοί συμπολίτες,

Είναι φανερό ότι ο Δήμος μας βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από οικονομικής πλευράς τουλάχιστον τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην 2η τετραετία της διοίκησης του κου Μάγουλα. Μια διοίκηση που εφάρμοσε μια απαράδεκτη πολιτική, με κύρια χαρακτηριστικά τις μικροπολιτικές επιλογές, τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων και την κακοδιαχείριση στον οικονομικό τομέα. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, αλλά και την προώθηση λύσεων και έργων με σκοπό όχι για την πραγματική εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά την εξυπηρέτηση των ημετέρων.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πολλές φορές σε αυτές τις άστοχες και άσκοπες πολιτικές, υπάρχουν υπάλληλοι του Δήμου οι οποίοι είτε παραπληροφορούμενοι, είτε βρισκόμενοι σε άγνοια, έχουν υπογράψει σε πράξεις που σήμερα αποτελούν αντικείμενο ελέγχου από τους ορκωτούς ελεγκτές.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να τονίσουμε με τον ποιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ότι σε καμία περίπτωση, στη συντηρητική τους πλειοψηφία, οι υπάλληλοι του Δήμου δεν έχουν εμπλακεί σε παράνομες πράξεις και μάλιστα με οικονομικά οφέλη.

Οι σημερινές διαπιστώσεις και επισημάνσεις των ορκωτών λογιστών ήταν γνωστές σε όλες τις παρατάξεις από την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας. Δεν θέλουμε να σταθούμε στις πολλές και μικρές παραβάσεις και παρατυπίες σχετικά με τη λειτουργία του Δήμου, που ενδεχομένως να είναι προϊόν προσπάθειας άμεσης επίλυσης καθημερινών προβλημάτων.

Θα αναφερθούμε όμως σε τέσσερις αποφάσεις, όπως αυτές περιγράφονται στα πορίσματα των ορκωτών ελεγκτών, στις οποίες θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή:

1. Η αγορά του οικοπέδου στο νεκροταφείο με υπέρογκο ποσό χρημάτων, παρακάμπτοντας ορισμένες διαδικασίες.

2. Η σύμβαση αποκομιδής σκουπιδιών, με μια ανύπαρκτη εταιρεία και με πλαστά τιμολόγια.

3. Η τεράστια προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού. Και

4. Η μη βεβαίωση και είσπραξη των λατομικών τελών.

Η προηγούμενη λοιπόν δημοτική αρχή, με αυτά τα δεδομένα, τα μικρά και τα μεγάλα λάθη της, είναι ήδη καταδικασμένη στη συνείδηση των πολιτών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κατακραυγή και τιμωρία για πολιτικούς από τη γενική απαξίωσή τους από το λαό και τους δημότες, από τους οποίους εκλέχτηκαν και τους οποίους κλήθηκαν να υπηρετήσουν.

Σήμερα λοιπόν έχοντας στα χέρια μας τα πορίσματα των ορκωτών λογιστών καλούμαστε να αποφασίσουμε αν θα σταματήσουμε εδώ, αν θα θέσουμε τα εν λόγω πορίσματα εις γνώση του εισαγγελέα, σύμφωνα με μία από τις προτάσεις της διοικούσας αρχής, ή θα ζητήσουμε την περαιτέρω διερεύνηση των πορισμάτων από άλλους αρμόδιους φορείς.

Αγαπητοί συμπολίτες, με αισθήματα εντιμότητας, υπευθυνότητας, σοβαρότητας, ευαισθησίας και ευθύνης που διακρίνει τη μέχρι σήμερα πορεία της παράταξής μας στο Δήμο μας, θα κάνουμε την εξής τοποθέτηση αλλά και τις ακόλουθες επισημάνσεις:

Είμαστε δημοτικοί σύμβουλοι που οι δημότες, με την ψήφο τους, μας έδωσαν τη δυνατότητα να διοικήσουμε το Δήμο και να προσπαθήσουμε να λύσουμε τα μεγάλα ή μικρά προβλήματα που τον απασχολούν. Ποιο συγκεκριμένα για την παράταξή μας, η εντολή των δημοτών ήταν να αναδείξουμε τα κακώς κείμενα της διοίκησης, όπου υπάρχουν, να προτείνουμε τις δικές μας λύσεις, αλλά και να συμβάλουμε στις οποίες προσπάθειες της διοίκησης, όταν κρίνουμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η παράταξή μας, εκ πεποιθήσεως άλλωστε, έχει αναλάβει και προσπαθεί να διαφυλάξει την κοινωνική ηρεμία και γαλήνη σ’ αυτό τον τόπο, με μοναδικό στόχο όλοι μαζί να σκύψουμε στα πολλά και δύσκολα προβλήματά του.

Έχουμε επίσης επιλέξει τη συναίνεση, όπου και όταν είναι δυνατή, με τη δημοτική αρχή. Έχουμε επιλέξει επίσης την αγαστή συνεργασία με τους υπαλλήλους του Δήμου, τους οποίους γνωρίζουμε στη συντριπτική τους πλειοψηφία και διαβεβαιώνουμε ότι μέχρι σήμερα πάντα εργάζονταν και στήριζαν όλες τις δημοτικές αρχές, ανεξάρτητα από κόμματα και παρατάξεις και χωρίς καμία ιδιοτέλεια.

Είναι σε όλους γνωστό ότι δεν είμαστε δικαστές και δεν έχουμε εξάλλου τέτοια στοιχεία, παρά μόνο ενδείξεις, που να νομιμοποιούν πρόταση για παραπομπή της προηγούμενης δημοτικής αρχής στο Εισαγγελέα, που ενδεχομένως να συμπαρασύρει και υπαλλήλους, καθ’ όλα έντιμους και συνεπείς στα καθήκοντά τους επί σειρά ετών. Η πράξη μας αυτή, δηλαδή η παραπομπή στον Εισαγγελέα, το μόνο που θα μπορούσε να αποφέρει, με αυτά τα δεδομένα, θα ήταν μια κοινωνική αναταραχή, αλλά και μια εργασιακή αναστάτωση στους υπαλλήλους του Δήμου, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία του και μάλιστα σε μια εποχή τραγικά δύσκολη, σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα, όχι μόνο του Δήμου αλλά και ολόκληρης της χώρας.

· Άραγε ποιούς μπορεί να συμφέρει μια τέτοια αναστάτωση αλλά και η δημιουργία ενός τέτοιου κλίματος;

· Άραγε αυτοί οι άνθρωποι έχουν στόχο τη σταθεροποίηση της πορείας του Δήμου με προοπτική την γρήγορη επαναφορά του σε τροχιά ανάπτυξης, ή μήπως σε κλίμα αναταραχής, αδράνειας, και διχαστικών μηνυμάτων θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν αγνοώντας συμφέροντα των δημοτών και του τόπου;

Αγαπητοί συμπολίτες το μόνο που μπορούμε να πράξουμε σε αυτήν τη συγκυρία, που πρέπει να ομολογήσουμε ότι συμβαίνει για πρώτη φορά στο Δήμο μας και κινδυνεύουμε να εκθέσουμε τον τόπο σε όλη τη χώρα, είναι να προτείνουμε την περαιτέρω έρευνα, από αρμόδιο φορέα, που θα οδηγήσει στην πλήρη διαλεύκανση κυρίως των πιο πάνω τεσσάρων αποφάσεων. Έτσι λοιπόν πιστεύουμε ότι το σώμα επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης μπορεί και πρέπει να συμβάλει στη περαιτέρω διερεύνηση των εν λόγω ευρημάτων.

Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι τα πολιτικά πρόσωπα είναι αυτά που φέρουν την κύρια ευθύνη.

Με τιμή,

Η Δημοτική ομάδα της μείζονος μειοψηφίας

«ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ – ΛΥΣΕΙΣ ΖΩΗΣ»

Και ο επικεφαλής Γιάννης Πολίτης