Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ «ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗΣ ΝΕΚΡΩΝ» (Κ.Α.Ν.) ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ



Με αφορμή τα τελευταία περιστατικά, τόσο σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και σε επίπεδο εμπλοκής στο ζήτημα εκπροσώπων της εκκλησίας, αλλά και πολιτών, με την ανταλλαγή επιστολών και δημοσιευμάτων αναφορικά με το παραπάνω θέμα, θα θέλαμε να αποσαφηνίσουμε την θέση μας προς αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων στους Δημότες μας.

·        Η θέση της Κίνησής μας είναι σαφώς υπέρ του σεβασμού της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου, να προκαθορίσει με απόφασή του την μετά θάνατον διάθεση της σορού του.
·        Η Πολιτεία, στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της ελευθερίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και των πολιτών της, υποχρεούται να τους παράσχει την δυνατότητα αυτή.
·        Για την υλοποίηση της εγκατάστασης Κ.Α.Ν στο Δήμο μας, έγινε το πρώτο βήμα με την γνωστή σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
·        Η «Δύναμη Ελπίδας» συντάχθηκε με την απόφαση αυτή, προτάσσοντας ωστόσο, ως βασική της εγκατάστασης και λειτουργίας προϋπόθεση, την επιστημονική περιβαλλοντική μελέτη επιπτώσεων.
·        Ακολούθως και επειδή διαπιστώθηκε ότι ανάλογη προετοιμασία δεν υπήρχε από πλευράς Δημοτικής Αρχής, τα στελέχη της Κίνησής μας μελέτησαν διεξοδικά τους σχετικούς νόμους, διατάξεις και επιστημονικές αναλύσεις, προκειμένου να καταλήξουμε στα εξής συμπεράσματα, τα οποία και παραθέτουμε ως θέσεις / προτάσεις για το σημαντικότατο αυτό θέμα.
  1. Η επιλογή για την εγκατάσταση του Κ.Α.Ν στον παρακείμενο του κοιμητηρίου χώρο, μας βρίσκει παντελώς αντίθετους. Πέραν της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης, η γειτνίασή του με κατοικημένες περιοχές, με βιοτεχνίες και καταστήματα παρασκευής και διάθεσης βρώσιμων προϊόντων, τον καθιστούν ακατάλληλο, όσο κι αν τα αντιρρυπαντικά μέτρα και εγκαταστάσεις θα είναι, όπως ισχυρίζεται ο κ. Δήμαρχος, υπερσύγχρονης τεχνολογίας. Επ’ αυτού αντιπαραθέτουμε το παράδειγμα λειτουργίας του Ιπποδρόμου, ο οποίος κι αυτός ξεκίνησε με τις καλύτερες υποδομές και περιβαλλοντικούς ελέγχους και σήμερα αποτελεί μια περιβαλλοντικά επικίνδυνη ωρολογιακή βόμβα, λόγω της αδιαφορίας και εγκατάλειψής του από τον Φορέα διαχείρισής του.
  2. Η Δημοτική Αρχή, το επιτρέπει άλλωστε η σχετική νομοθεσία, να ερευνήσει και να επιλέξει κατάλληλο χώρο μακριά από κατοικημένες περιοχές και εκτός βεβαίως του υπάρχοντος κοιμητηρίου. Στη περίπτωση αυτή θα αξιολογήσουμε τα νέα δεδομένα και θα αποφασίσουμε αναλόγως.
  3. Η Δημοτική Αρχή να προσκομίσει την σχετική οικονομοτεχνική μελέτη, προκειμένου να διακριβωθεί ποιο θα είναι το οικονομικό όφελος για τον Δήμο κι αν σε τελευταία ανάλυση είναι τέτοιο που να δικαιολογεί την τεράστια αλλαγή που θα επιφέρει σε πολλούς τομείς στην περιοχή μας και στους κατοίκους της.
  4. Το θέμα να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Διαβούλευσης και ακολούθως σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με παρουσίαση και ανάλυση από ειδικούς, όλων των πτυχών του ζητήματος αυτού.
  5. Ως τελευταία ενέργεια για λήψη οριστικής απόφασης, μπορούμε να σκεφτούμε ακόμη και την λύση του δημοτικού δημοψηφίσματος, προκειμένου οι πολίτες του Δήμου να πάρουν θέση γι’ αυτό το τεράστιο θέμα που τους αφορά άμεσα και ποικιλοτρόπως.