Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012


Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής σε ανυπόγραφη επιστολή
με θέμα το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών


Με τον μανδύα, ή καλύτερα την «κουκούλα», ενός φορέα, που ακούει στο όνομα «Κίνηση Πολιτών Δήμου Μαρκοπούλου», επιχειρήθηκε από μια επιθετική ανώνυμη μειοψηφία (χωρίς το θάρρος της υπογραφής), η καλλιέργεια αρνητικού κλίματος στην τοπική κοινή γνώμη, σχετικά με την εξαγγελία κατασκευής και λειτουργίας Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών στον Δήμο Μαρκοπούλου.


 Το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών μάλιστα «βαφτίζεται» κρεματόριο, σε μια απαράδεκτα αντιεπιστημονική και πολιτικά χυδαία προσπάθεια ταύτισής του, με τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης!

Σε έναν δημοκρατικό διάλογο, οι ανώνυμες επιστολές δεν έχουν θέση και δεν χρειάζονται απαντήσεις. Η ανωνυμία προστατεύει αυτούς που διώκονται. Στην δημοκρατία όμως, «προστατεύει» αυτούς που δεν είναι ικανοί να διατυπώσουν ανοικτά τις θέσεις τους, ίσως γιατί γνωρίζουν εκ των προτέρων, πόσο σαθρά είναι τα επιχειρήματά τους!  

Το ζήτημα όμως είναι λεπτό και οι εσκεμμένες «παρανοήσεις», ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανώφελες εντάσεις στην τοπική κοινωνία.

Η Δημοτική Αρχή ερωτάται για το κόστος της επένδυσης, σε μια νέα προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση, ότι πρόκειται για δημοτικό έργο που χρηματοδοτείται από εμάς. Επαναλαμβάνουμε, ότι ο Δήμος δεν θα επενδύσει ούτε ένα Ευρώ, καθώς πρόκειται για ιδιωτική επένδυση στο Αποτεφρωτήριο, για το οποίο ο επενδυτής, θα καταβάλει στον Δήμο μας, ένα προκαθορισμένο Δημοτικό Τέλος!

Επίσης, στη εν λόγω επιστολή τίθεται θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της απόφασης, μιας και αυτή δεν ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Το ζήτημα δεν συζητήθηκε προεκλογικά, γιατί απλά προέκυψε μετά τη διεξαγωγή των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, του Οκτωβρίου, του 2010!  Με αυτή τη λογική, ούτε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα πρέπει να ιδρυθεί, μιας και δεν είχε εξαγγελθεί προεκλογικά! Όσον αφορά στο πόσο δημοκρατική ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενημερώνουμε, ότι ήταν από τις λίγες αποφάσεις που υποστηρίχθηκαν από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και ψηφίστηκε από είκοσι ένα (21), εκ των είκοσι δύο (22) παρευρισκόμενων Δημοτικών Συμβούλων!                      

Η ευαισθησία για θέματα περιβάλλοντος των επιστολογράφων, αγγίζει τα όρια της πλήρους άγνοιας των επιστημονικών δεδομένων! Το εβδομήντα τοις εκατό (70%) του κόστους κατασκευής ενός Αποτεφρωτηρίου Νεκρών, αφορά στην εγκατάσταση φίλτρων και θαλάμων για τον απόλυτο περιορισμό της έκλυσης επικίνδυνων αερίων. Η νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή και δεν χωρά παρεκκλίσεις.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία αναφέρεται η επιστολή, αφορά μικρά Αποτεφρωτήρια, που λειτουργούν εδώ και εκατό (100) χρόνια, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και τα οποία θα πρέπει, είτε να αποκτήσουν σύγχρονες προδιαγραφές, είτε να κλείσουν.

Ενημερώνουμε όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για περιβαλλοντικά θέματα, ότι δυστυχώς στην περιοχή λειτουργούν αποτεφρωτήρες ζώων σε μεγάλες μονάδες ζωικής παραγωγής, που σίγουρα δεν διαθέτουν φίλτρα αξίας εκατομμυρίων Ευρώ, σαν αυτά που θα εγκατασταθούν στο υπό κατασκευή Αποτεφρωτήριο Νεκρών!

Για να μην μιλήσουμε φυσικά, για την επιβάρυνση της περιοχής από τον Διεθνή Αερολιμένα, την Αττική Οδό, τα λατομεία, τις ανεξέλεγκτες ρίψεις μπαζών και βοθρολυμάτων! Πού ήταν άραγε οι εν λόγω κύριοι, όταν οι πολίτες των Μεσογείων και η Δημοτική Αρχή, μάχονταν για τον έλεγχο αυτών των ζητημάτων;       

Για το ζήτημα της αισθητικής υποβάθμισης της πόλης μας, τους ενημερώνουμε ότι το εν λόγω Κέντρο, θα πραγματοποιεί, στο μέγιστο, μέχρι και δέκα (10) αποτεφρώσεις ημερησίως, οπότε το φαινόμενο που με σπουδή περιγράφουν ως «πασαρέλα νεκροφόρων», δεν πρόκειται να συμβεί. Επίσης, το έργο είναι σχεδιασμένο, έτσι ώστε να παρέχει απόλυτη διακριτικότητα στους συγγενείς και μηδαμινή οπτική όχληση στους διερχόμενους.

Τους θυμίζουμε όμως, ότι το ίδιο επιχείρημα, περί δήθεν αισθητικής υποβάθμισης, χρησιμοποιούν και οι γνωστοί αντικληρικοί και θεομηδενιστές, οι οποίοι ζητούν επίμονα από τηλεοράσεως, την κατάργηση των σήμαντρων των Εκκλησιών, αλλά και του εθίμου της νεκρικής πομπής! 

Τέλος, πόσο αισθητικά υποβαθμισμένη είναι η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζωγράφου, που φιλοξενεί το μεγαλύτερο Κοιμητήριο της χώρας, με εκατοντάδες κηδείες ημερησίως και είναι ταυτόχρονα, από τις πιο περιζήτητες για απόκτηση μόνιμης κατοικίας;  

Πάντως, μαθήματα δημοκρατικής, περιβαλλοντικής και αισθητικής συνείδησης, από τους φίλους και οπαδούς του γνωστού «οικολόγου μάνατζερ», ηγούμενου Εφραίμ, που μάλλον καθοδηγούν την όλη αντίδραση, δεν δέχεται κανένας έντιμος και δημοκρατικός πολίτης, πόσο μάλλον μια Δημοτική Αρχή!

Γραφείο Τύπου Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας