Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ 2007-2010 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ




Με αίσθημα ευθύνης ενημερώνουμε το λαό του Δήμου μας για τη θέση της παράταξής μας, όσον αφορά στα πορίσματα των ορκωτών ελεγκτών για το Δήμο Μαρκοπούλου και τα νομικά του πρόσωπα για τις χρήσεις 2007-10.







Σαν γενικό συμπέρασμα και καθολική παρατήρηση αναφέρονται τα σημαντικά κενά και οι ελλείψεις στο σύστημα λογιστικής απεικόνισης και εσωτερικού ελέγχου του Δήμου.







Τα συμπεράσματα αφορούν όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις ή άλλα νομικά πρόσωπα, δηλαδή τον ΑΟΔΜ (αθλητικό οργανισμό δήμου Μαρκοπούλου), τη δημοτική φιλαρμονική και χορωδία, το Δημοτικό Στάδιο, τη Δημοτική Ραδιοφωνία, το Πνευματικό Κέντρο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, το ΚΑΠΗ και την ΑΔΕΜ (αναπτυξιακή δημοτική επιχείρηση Μαρκοπούλου-μετέπειτα ΚΔΕΜ ή κοινωφελή δημοτική επιχείρηση Μαρκοπούλου), αλλά και τον παιδικό σταθμό Δήμου Μαρκοπούλου.



Αποδεικνύεται η ορθότητα της θέσης μας για ενοποίηση όλων των δημοτικών υπηρεσιών στα πλαίσια του Δήμου, καθώς, εκτός από την κύρια αποστολή τους να προωθούν την ιδιωτικοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών και να γενικεύουν την ανταποδοτικότητα σε κάθε κοινωνική παροχή, γίνονται διαρκώς τα φυτώρια γενικευμένης διαφθοράς, ρεμούλας, μήτρες γέννησης σκανδάλων, εργαλεία ρουσφετολογικών εκβιασμών κ.α.





Από τις σχετικές παρατηρήσεις προκύπτει, ότι ενώ τα ίδια κεφάλαια νομικών προσώπων που συμμετέχει ο Δήμος είναι πλέον αρνητικά, παραμένουν τίτλοι πάγιας επένδυσης ύψους 1.140.000 ευρώ περίπου χωρίς την αναγκαία πρόβλεψη απομείωσης. Τα χρήματα δηλαδή έχουν ξοδευτεί και με το παραπάνω, ενώ το έκρυβαν λογιστικά.



Καθώς όλοι οι προϋπολογισμοί και οι ισολογισμοί ελέγχονταν συστηματικά από την κεντρική εξουσία είναι φανερό, ότι όλα κουκουλώνονταν με αντάλλαγμα τη μη διεκδίκηση από το Δήμο των κρατικών υπέρογκων οφειλών από τους θεσμοθετημένους και παράνομα παρακρατημένους πόρους, για τους οποίους έχουμε έγκαιρα ενημερώσει το λαό.







Η συνειδητή αδράνεια του Δήμου να καταλογίσει τα λατομικά τέλη υποχρέωσε τους ελεγκτές να υπολογίσουν τις οφειλές από το νόμιμο 5% με βάση τις δηλώσεις Ε3 των εταιρειών. Έτσι οι δημοτικοί μας άρχοντες προφύλαξαν με επιμέλεια τους ιδιοκτήτες των λατομικών εταιρειών οδηγώντας σε παραγραφή σημαντικό ποσοστό των απαιτητών τελών (4 περίπου εκατομμύρια για το διάστημα 1998-2006) και μη διενεργώντας κανέναν έλεγχο, ως όφειλαν!







Η αταξία στα οικονομικά και διοικητικά του Δήμου έχει στοιχίσει με τη μορφή προστίμων και προσαυξήσεων συνολικά το ποσό των 4.821.000 ευρώ περίπου.







Ως αποτέλεσμα των παραπάνω:






Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στη δικαιοσύνη η υπόθεση με τα πλαστά τιμολόγια που στοίχισαν στο Δήμο πάνω από 1.000.000 ευρώ, μαζί με την πρόσθετη επιβάρυνση για την περαίωση των επίμαχων φορολογικών ετών.







Πλέον αυτής:





Αποδίδουμε την αρμόζουσα ευθύνη στο σύνολο της πρώην δημοτικής αρχής για τα υπό εξέταση έτη:



-για τη μη βεβαίωση λατομικών τελών 13.000.000 ευρώ, από τα οποία τα 4.000.000 θεωρούνται ήδη παραγραμμένα (περίοδος 1998-2006),



-για εξυπηρέτηση ιδίων και φίλιων συμφερόντων στην περίπτωση της παράτυπης και υπερτιμημένης αγοράς του ακατάλληλου οικοπέδου που προοριζόταν για την επέκταση του κοιμητηρίου ύψους 1.134.000 ευρώ περίπου,



-για την προμήθεια «μαμούθ» ηλεκτρολογικού υλικού ύψους 650.000 ευρώ περίπου με τιμές ολοφάνερα σκανδαλώδεις.







Για όλα τα παραπάνω ελέγχονται πολιτικά και όλοι, όσοι επίσης συμμετείχαν στη σύνθεση των αναφερόμενων δημοτικών συμβουλίων της περιόδου αυτής και δεν αντέδρασαν, δεν κατάγγειλαν, δεν ενημέρωσαν το λαό, καθώς συναινούσαν με τις περισσότερες πρακτικές και συνέπλεαν στο πλαίσιο της ίδιας γενικότερης πολιτικής.







ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ





Επιβεβαιώνεται με τον πιο επίσημο αλλά και δραματικό τρόπο η ρεμούλα και η διαφθορά της παράταξης Μαγουλά.







Ο Δήμος έχει ζημιωθεί συνολικά την περίοδο 2007-2010 με πάνω από 16.000.000 ευρώ από απώλεια εσόδων, ακατάλληλη αγορά του οικοπέδου για το κοιμητήριο, επιλεκτικό μη καταλογισμό τελών ύδρευσης, σκανδαλώδους προμήθειας υλικών, πρόστιμα και προσαυξήσεις.







Η κυβερνητική πολιτική οικονομικής ασφυξίας των δήμων και οι πελατειακές πολιτικές σχέσεις κεντρικής εξουσίας και βολικών δημάρχων, η στήριξη από όλους αυτούς (κυβέρνηση και δημάρχους) της ιδιωτικής επιχειρηματικής κερδοφορίας και ασυδοσίας μέσω των δημοτικών προϋπολογισμών αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί το έδαφος πάνω στο οποίο καλλιεργήθηκαν κι ευδοκίμησαν τέτοια νοσηρά φαινόμενα σαν το εξεταζόμενο σκανδαλώδες ιστορικό στα οικονομικά και διοικητικά του Δήμου μας!







Νοέμβριος 2011



Για τη Γραμματεία της Λαϊκής Συσπείρωσης



Ανδρέας Συλλελόγλου



Δημοτικός Σύμβουλος