Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ TON ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ 2007- 2010


 

Η Δημοτική Αρχή ανέθεσε σε εταιρεία ορκωτών λογιστών δικής της επιλογής - και όχι μέσω διαγωνισμού, ως όφειλε - τον «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ» των πεπραγμένων της τελευταίας τετραετίας. H «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ», από την πρώτη στιγμή, παρότι διαφώνησε με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης του έργου, ζήτησε να γίνει έλεγχος ουσίας και να αφορά όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων. Για το σκοπό αυτό, με επιστολή που απευθύναμε στους ελεγκτές με κοινοποίηση σε όλους τους εμπλεκομένους και την οποία δημοσιοποιήσαμε, ζητούσαμε να ελεγχθούν σε βάθος συγκεκριμένες δραστηριότητες, κάτι που δεν έγινε.

Επισημαίνουμε ότι, τόσο η προσφορά των ορκωτών, όσο και η εντολή ανάθεσης του έργου εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής αφορούσαν τις εργασίες «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ», ενώ η έκθεση που παραδόθηκε τιτλοφορείται «ΕΠΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ». Η διαφορά μεταξύ των δυο είναι τεράστια, καθόσον ο «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ» με βάση τα σχετικά εγχειρίδια, «εξετάζει και τεκμηριώνει τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητα των πράξεων και ενεργειών και εκδίδει πόρισμα .… δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο κατά πόσο ένας Οργανισμός χρησιμοποιεί τους πόρους που έχει στη διάθεση του κατά τον πιο οικονομικό, αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο», ενώ αντιθέτως η «ΕΠΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ» εξαντλείται στην λεπτομερή περιγραφή και έλεγχο των εγγραφών στα λογιστικά βιβλία, χωρίς να εξετάζει ούτε τη νομιμότητα, ούτε τη σκοπιμότητα των ενεργειών και δεν εκδίδει πόρισμα.

Στη προκειμένη περίπτωση, οι ελεγκτές αντί για πόρισμα μας παρουσίασαν «ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ», χωρίς να εκφέρουν γνώμη για τα φλέγοντα ζητήματα, όπως παραπάνω περιγράφονται. Για την αποδοχή της εκθέσεως αυτής, ευθύνη φέρει η Δημοτική Αρχή, διότι παρέλαβε άλλο προϊόν από αυτό που συμβατικώς ανέθεσε. Προϊόν αρκετά φθηνότερο ως πραγματοποιηθείσα εργασία και ελλιπέστερο ως προς τον έλεγχο και τα ευρήματα.

Παρ’ όλα αυτά είναι τέτοιο το μέγεθος των πράξεων και παραλείψεων των εκτελεστικών οργάνων και τόσο μεγάλη η ζημιά που προκλήθηκε στο Δήμο, που και η απλή παράθεση των γεγονότων δημιουργεί όλες τις απαιτούμενες συνθήκες ώστε τα ευρήματα να αποσταλούν στον εισαγγελέα, να προσωποποιηθούν οι ευθύνες και να μην παραγράφουν τα όποια αδικήματα τελέσθηκαν.

Ακολούθως, παραθέτουμε αυτούσια την εισήγηση του κ. Δημάρχου, η οποία μας είχε σταλεί ηλεκτρονικά (e-mail) λίγες ώρες πριν την πρώτη συνεδρίαση και η οποία στη συνέχεια απεσύρθη(!):


«ΕΙΣΗΓΗΣΗ 3ου ΘΕΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.


Με βάση τα προαναφερθέντα στοιχεία και συμπεράσματα του Πορίσματος των Ορκωτών Ελεγκτών, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, βασισμένη στο γεγονός ότι υφίστανται σοβαρά ζητήματα που αναδεικνύονται και έχουμε επίσης σοβαρές ενδείξεις, δια πράξεων ή παραλείψεων, τέλεσης μη νόμιμων διαδικασιών και λήψης αποφάσεων, καταλήγει, στο ότι τα σχετικά Πορίσματα και οι θέσεις των Δημοτικών Παρατάξεων, θα πρέπει να αποσταλούν με Μηνυτήρια Αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για αναλυτική ποινική διερεύνηση και έλεγχο.»


Θέτουμε συνεπώς το ερώτημα, τι μεσολάβησε μεταξύ των δυο συνεδριάσεων και άλλαξε αυτή η θέση;

Η επιλογή να μη σταλούν τα στοιχεία στον Εισαγγελέα, κατά τη γνώμη μας θα οδηγήσει σε μακροχρόνια διαδικασία, η οποία θα αφήσει να πλανάται η αμφιβολία και θα δηλητηριάζει την πολιτική μας δράση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οδηγώντας, εν τέλει, με μαθηματική ακρίβεια στην παραγραφή.

Η «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» ήταν η μόνη δημοτική παράταξη που ψήφισε (μαζί με 5 συμβούλους της πλειοψηφίας) να σταλούν τα στοιχεία στον εισαγγελέα.

Η έκθεση αναφέρει: «το σύστημα εσωτερικού ελέγχου και της λογιστικής απεικόνισης παρουσίασαν σημαντικά κενά και παραλείψεις με συνέπεια την ύπαρξη συμβάσεων με ανύπαρκτα πρόσωπα και τη λήψη πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων καθώς και του αερισμού σημαντικών χρηματικών πόρων της επιχείρησης».

Ζητήσαμε να μας απαντήσουν γιατί δεν ελέχθησαν μια πλειάδα παραστατικών αξίας περίπου 14,990 ευρώ (ακριβώς στο όριο ώστε για την εξόφλησή τους να μην απαιτείται δίγραμμη επιταγή) ούτε για τη νομιμότητα της ανάθεσης, ούτε για την κανονικότητα της συναλλαγής (διερεύνηση προφανούς εικονικότητας), αλλά απάντηση δεν πήραμε.

Ρωτήσαμε ποια είναι η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των πλαστών τιμολογίων (υπόθεση ΚΑΡΑΪΩΑΝΟΓΛΟΥ), όταν υπάρχει η απόλυτη τεκμηρίωση από το ΣΔΟΕ;

Ρωτήσαμε και απάντηση δεν πήραμε, γιατί ο διαχειριστικός έλεγχος δεν τεκμηρίωσε, όπως ήταν υποχρεωμένος να κάνει, τις περιπτώσεις παράνομων πράξεων, αποφάσεων, κακοδιαχείρισης και υπεξαίρεσης;

Η απαρίθμηση όλων των περιπτώσεων δεν έχει σήμερα ιδιαίτερη αξία, άλλωστε έχουν αναφερθεί πάρα πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Αυτό που προβάλλει όμως ως επιτακτική ανάγκη είναι η ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος και ο ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ και η ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ.

  • Δεν γίνεται να μη φταίει κανείς για το χάλι του Δήμου μας.
  • Δεν γίνεται να μη λογοδοτεί κανείς για τίποτα.
  • Δεν γίνεται να μην τιμωρείται κανένας σ’ αυτό τον τόπο.
  • Δεν γίνεται να μη ζητά κανείς, έστω, μία συγγνώμη.


Να μη λησμονούμε όμως ότι, η σημερινή Δημοτική Αρχή, ως αντιπολίτευση, πολλάκις στήριζε, υπερψήφιζε, σιωπούσε. Δεν χτύπησε ποτέ κανένα «καμπανάκι». Με τόσες παραττυπίες και παρανομίες που τελέστηκαν το εξεταζόμενο διάστημα, δεν υπέπεσε ποτέ τίποτα στην αντίληψή τους; Μια αυτοκριτική για τον τρόπο που η σημερινή Δημοτική Αρχή άσκησε αντιπολίτευση τα (4) τελευταία χρόνια, θα ήταν μια έμπρακτη απόδειξη ότι επιτέλους αλλάζουμε πορεία.

Η «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» δηλώνει ότι, θα ασκήσει όλα τα από το νόμο προβλεπόμενα δικαιώματα της, ώστε ο πολιτικός μας βίος, όσον άφορα τα δημοτικά πράγματα, να μη γίνει δέσμιος μιας παρατεταμένης παραφιλολογίας και αμφιβολιών, να λάμψει το συντομότερο δυνατό η αλήθεια, να αποδοθούν οι όποιες πολιτικές και ποινικές ευθύνες υπάρχουν και εάν είναι δυνατόν να επανορθωθεί, στο μέτρο του δυνατού, η οικονομική βλάβη που υπέστη ο Δήμος.

Ο συντομότερος, πλέον αποτελεσματικός και σίγουρος δρόμος για αυτό, είναι η αποστολή του συνόλου των φακέλων στον εισαγγελέα αφού έτσι και αλλιώς εκεί θα καταλήξουν. Το ενδεχόμενο να κληθούν και αθώοι (υπάλληλοι, κ.ά.) να καταθέσουν και να υποστούν την όποια ταλαιπωρία (την οποία τελικά δεν θα αποφύγουν), είναι το λιγότερο και σαφώς προτιμότερο από το να «σέρνεται» η υπόθεση σε χρονοβόρες διαδικασίες με τους ελεγκτές και με ορατό τον κίνδυνο, όταν καταλήξει στον εισαγγελέα, τα αδικήματα να έχουν παραγραφεί.



Πόρτο Ράφτη, 30/11/2011

Για τη Δημοτική Κίνηση

«ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ»

το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

www.dynami-elpidas.gr