Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ και ΤΟΠΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ



Μετά την απάντηση του Δήμου Μαρκοπούλου προς την Κίνησή μας για το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων μέσω Κοινωφελούς Εργασίας που, εμμέσως πλην σαφώς, μας κατηγορεί για έλλειψη σοβαρότητας, αν και πιστεύουμε ότι οι διαρκείς ανακοινώσεις κουράζουν τον κόσμο και ελάχιστα προσφέρουν, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε για την αποκατάσταση της πραγματικότητας.

Ως προς τον υπαινιγμό για την παρουσία μας στα Δημοτικά Συμβούλια δηλώνουμε ότι Ενεργοί Δημότες παρευρίσκονται συχνότατα στις συνεδριάσεις, παρ’ ότι ποτέ κι από καμία Δημοτική Αρχή δεν μας στάλθηκε πρόσκληση. Τη στιγμή που οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν γίνονται σε σταθερές ημερομηνίες, η ανάρτηση των προσκλήσεων στο διαδίκτυο 1-2 ημέρες νωρίτερα, αν και σύννομη, κατά τη γνώμη μας δεν αρκεί. Ειδικά σήμερα που η ενημέρωση μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά, άμεσα και άκοπα, αποστέλλοντας σε κάθε ενδιαφερόμενο την ημερήσια διάταξη με e-mail, μετά από απλή εγγραφή του σε ηλεκτρονικούς καταλόγους.

Το συγκεκριμένο θέμα βέβαια δεν περιελήφθη στην ΗΔ και συζητήθηκε μετά από σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των παρόντων! Όμως οι σχετικές δράσεις είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ 2007-2013, το πρόγραμμα ενεργοποιήθηκε από την πρώτη βδομάδα του Ιουνίου και οι προθεσμίες των αιτήσεων ήταν γνωστές σ’ όσους διαθέτουν ανάλογη οργάνωση. Αν η Δημοτική Αρχή ήταν ενήμερη και σε επαφή με την ΚΕΑΝ πριν τη σύνταξη της Η.Δ., γιατί το θέμα δεν συμπεριελήφθη σ’ αυτήν;

Όσοι παρακολουθούν τα Δημοτικά Συμβούλια τα τελευταία χρόνια, γνωρίζουν καλά ότι πολλά σπουδαία θέματα του τόπου μας, συνηθίζεται να συζητούνται εκτός Η.Δ.!

Ότι ψηφίστηκε συνεργασία με μη Κυβερνητική Οργάνωση με έδρα στο Δήμο Ιλίου, άσχετη με την περιοχή μας, μας έγινε γνωστό και και μας δημιούργησε απορίες. Δεν υποτιμούμε το πιθανό έργο και την αξία της –άγνωστης σε εμάς- μη Κερδοσκοπικής αυτής Οργάνωσης. Όμως , ανεξάρτητα του πως προέκυψε η συνεργασία της με το Δήμο μας, η απουσία ενημερωτικής ανακοίνωσης από το Δήμο κυρίως ως προς τις επιλογές των προτεινόμενων κοινωφελών δράσεων – που επιβάλλεται να είναι προσδιορισμένες κατά την αίτηση συμμετοχής-, μας προβληματίζει ιδιαίτερα.

Μια τέτοια ανακοίνωση θα ήταν πιστεύουμε ουσιαστικότερη απ’ αυτήν που εκδόθηκε ως απάντηση σε εμάς!

Για λόγους ευγενείας, θελήσαμε να μην εκθέσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο, συμπολίτευση και αντιπολίτευση που, κατά τη γνώμη μας, αν φυσικά είχαν γνώση του προγράμματος, αγνόησαν, απαξίωσαν ή περιφρόνησαν, όλο το εθελοντικό ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής μας. Πάντως, πολύ δύσκολα θα μπορούσαμε να δεχτούμε ότι Δημοτικός Σύμβουλος δέχεται να ψηφίσει θετικά ή αρνητικά, χωρίς προηγουμένως να έχει μελετήσει το θέμα!

Θα έπρεπε λοιπόν οι Δημοτικές μας παρατάξεις, να φροντίσουν να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι σύλλογοι κλπ φορείς του Δήμου. Δίνοντας τους την -πρωτόγνωρη γι’ αυτούς- ευκαιρία να προβληματιστούν, να προωθήσουν λύσεις για τα προβλήματα των περιοχών και κατοίκων τους, να συμμετάσχουν ενεργά σ’ αυτές! Έστω κι αν δεχτούμε ότι οι δράσεις των συλλόγων στην περιοχή μας δεν είναι αυτές που θα θέλαμε, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε στα περισσότερα από τα μέλη τους ανιδιοτέλεια και εθελοντική προσφορά. Γιατί φίλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν τους ενημερώνετε για τις κοινωφελείς δράσεις που έχετε αποφασίσει στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος; Δεν θα ήταν προς την κατεύθυνση αναβίωσης δεσμών, θεσμών και αξιών, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη σήμερα;

Τέλος, ζητάμε από τους κατοίκους και τους φορείς τους, αφού ενημερωθούν από όσους τελικά συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, να συστρατευθούν εθελοντικά στις κοινωφελείς δράσεις που θα προκριθούν.

Πόρτο Ράφτη 18-7-2011

ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ

Υ/Γ. Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν επιτρέπει την αυτόνομη συμμετοχή Δήμων, αλλά μόνο ως συντονιστών ή μέσω συμπράξεων με ΜΚΟ, συλλόγων κλπ. Αφορά απασχόληση ανέργων με την τοποθέτηση τους σε θέσεις για την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα